Последни новини
Home / Законът / Девет обвиняеми за престъпна група в „Автомобилна администрация“

Девет обвиняеми за престъпна група в „Автомобилна администрация“

Defakto.bg

Акцията в изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ приключи с обвинения за организирана престъпна група, занимавала се с подкупи.  Политически чадър над нея обаче няма, а транспортният министър Ивайло Московски ще бъде разпитан като свидетел. Това става ясно от съобщение на прокурорския пресцентър. Темата е коментирана и от Сотир Цацаров на пресконференция в Пазарджик.

Ето какво се казва в съобщението:

„Специализираната  прокуратура привлече 9 обвиняеми  за участие в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на длъжностни престъпления и искане и получаване на подкупи.

Седем от обвинените лица са задържани от прокурора до 72 часа и утре 2 април 2016г. прокуратурата ще внесе искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Две от лицата, участници  в групата са с взети мерки за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на по 5 000 лв.

Групата е извършвала престъпната си дейност от началото на февруари  2015 г. до 30.03.2016г.

Обвинение за ръководене на организираната престъпна група и получаване на подкуп е получил изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ – Цветелин  Цветанов.  Той е сред задържаните от прокурор лица и ще бъде поискан  постоянния му арест от съда.

Общата сума, открита в домовете на участниците в групата и техни роднини е над 800 000 лв., като  само от дома на  Цветелин Цветанов сумата е 175 000 лв. , а от дома на неговия  тъст в гр. Долни Дъбник са 401 900 лв, а от останалите обвиняеми – 220 000 лв.

„Това е орган, който в крайна сметка генерира корупция, защото не търпи празно място. След като веднъж на много места в страната бяха осъществявани подобни действия, касаещи териториални дирекция, новият изпълнителски състав на агенцията възпроизвежда стария модел. Тук е въпросът пред изпълнителната власт – трябва ли да се съсредоточават толкова много правомощия в един орган, при толкова малка превенция за корупционен риск. До настоящия момент не е установен политически чадър над дейността на задържаната престъпна група от ИААА. Предстои следваща седмица да бъде призован за разпит като свидетел транспортният министър  на  Ивайло Московски, който е обосновал и предложил Цветелин Цветанов за директор на агенцията “ – заяви главния прокурор Сотир Цацаров по време на брифинг в Пазарджик в сградата на Окръжна прокуратура“.

Прокурорският пресцентър съобщава също, че са приключичи данъчните ревизии на кмета на Пазарджик Тодор Попов и сърпугата му, както и на техни фирми.

„Първоначално ревизиращият екип от ТД на НАП – София са установили данъчни задължения в размер на по около 10-14 000 лева на всеки един от тях. По жалба на кмета и неговата съпруга, директорът на ТД на НАП Пловдив е отменил ревизионните актове. Останалите данъчни ревизии са приключили без да са установени от органите на НАП данъчни нарушения. Предстои прокурорът да се запознае с всички материали по преписката и да се произнесе“, се казва в съобщението на пресслужбата по този повод.

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.