Последни новини
Home / Законът / Министър Захариева:  Добре е, че решенията на ВСС ще се взимат явно и без „въздържал се”

Министър Захариева:  Добре е, че решенията на ВСС ще се взимат явно и без „въздържал се”

Defakto.bg

 Доволна съм, че народните представители подкрепиха предложението на правителството, всички решения на Висшия съдебен съвет (ВСС) да се вземат явно и при забрана за въздържане от гласуване.

Това коментира министърът на правосъдието Екатерина Захариева пред БНТ по повод промените в  Закон за съдебната власт (ЗСВ).

„Според мен, оставането на тайната на вота, щеше да постави  ВСС в зависимости и контрол. Ако някои от настоящите или бъдещи членове на ВСС се страхуват да носят отговорност и да мотивират ясно вземането на решенията, за които гласуват, те нямат място в Съвета“, каза Захариева и допълни, че съгласно Конституцията и Закона за съдебната власт за членове на съвета трябва да се избират хора с висок морал и професионализъм.

Помолена да коментира текста предложен от народен представите от ПФ и приет от парламента, чрез който ще се увеличат заплатите на изборните членове на ВСС, Захариева заяви, че предложението на правителството е било друго – възнагражденията да останат такива, каквито са в момента и да отпадне допълнителното заплащане за участието им в комисии.

„В тази част законопроектът на правителството беше добър. Не смятам, че е редно членовете на ВСС да получават заплати по-големи от тези на съдиите и прокурорите във върховните съдилища и прокуратури и равни на тези на тримата големи“, категорична бе Захариева.Тя  добави, че тази разпоредба е една от малкото претърпели промяна от първоначалния проект.

„Текстовете са добри,  нека не забравяме, че една от най-големите професионална организация – Съюзът на съдиите, както и останалите професионални организации на магистратите, застана за тях. Убедена съм, законът ще допринесе за повишаване на доверието в съдебната система, за вземането на много по-добри кадрови решения в съдебната система, свързани не само с назначенията, но с дисциплинарните производства, с атестирането на магистратите“, заяви Захариева.

Тя акцентира върху разделянето на ВСС, явното гласуване, забраната за въздържане от гласуване, прекия избор на магистратите от страна на професионалните общности, гаранцията за максимално широко участие на всеки един от магистратите при избор, електронното гласуване по дистанционен път при избора, участието на наблюдатели, включването на действащи магистрати в постоянните комисии в двете колегии.  „Това са все много позитивни неща, заради които съм щастлива, че законопроектът беше приет и то наистина с изключително малко промени, както беше внесено в правителството“, каза Захариева.

По думите й правомощията на министъра на правосъдието остават непроменени. Той ще председателства пленума на ВСС и  ще има право да участва в заседанията на колегиите, без право на глас. „Едно от малкото правомощия, които министърът има, е правото да оспорва дисциплинарните решения на ВСС. Наскоро се възползвах от това“, уточни Захариева.

На въпрос ще успее ли ВСС да спази конституционния срок за разделяне на състава му на съдийска и прокурорска колегия, правосъдният министър изрази надежда, членовете на съвета ще започнат разговори за това още следващата седмица, така че разделянето да стане факт. „Срокът за това е едномесечен, след влизане на закона в сила. Ако не успеят, Народното събрание ще ги раздели с решение, но се надявам да не се стига до там.“

Министър Захариева изрази надежда, че политическите партии няма да ползват за предизборно афиширане съдебната реформа, а ще помогнат на правителството тя да се случи.

„Предстоят още много съществени промени, които трябва да изготвим до края на месец април и през месец май да влязат в парламента. Те са свързани с дисциплинарното производство, с кариерното израстване, свързани с начина, по който ще взимат общите събрания в съдилищата, с прокуратурата. „Разчитам и се надявам на подкрепа от Народното събрание и политическите партии и по второто изменение на ЗСВ, както и останалите законопроекти, които готвим.“

Правосъдният министър подчерта, че Министерството на правосъдието  ще внесе изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, които са свързани с бързината на производството и  деформализиране на процеса. Работим се и и по изменения на Наказателния кодекс, свързани с терористичните заплахи.

По отношение на излезлите осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека срещу България, министър Захариева коментира, че по стечение на обстоятелствата Народното събрание прие по-рано през деня доклад на министъра на правосъдието за изпълнение на решенията на ЕСПЧ за 2014 година. В него статистиката сочи, че от над 3 500 дела през 2010 г., през 2014 г. делата в съда са  970. „Имаме много съществено намаляване“ каза Захариева и посочи, че България за пръв път е по-добре от някои държави членки в това отношение  – Гърция, Румъния, Унгария. „Това не бива да ни успокоява. Имаше интересно предложение от народен представител, когато се оценяват съдиите и прокурорите, да се вземат предвид и жалбите по техни решения в Страсбург. Хубаво е да се обмисли това предложение във втория проект на ЗСВ“, каза в заключения Захариева.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.