Последни новини
Home / Законът / Отчет: Финансови далавери и организирана престъпност – на мушката на гражданската конфискация

Отчет: Финансови далавери и организирана престъпност – на мушката на гражданската конфискация

Defakto.bg

Престъпленията във финансовата и данъчната сфера, както и тези, извършени от организирани групи са били на прицела на комисията за гражданска конфискация. Това сочи отчетът за нейната дейност през 2015 г., внесен в парламента.

Комисията се задейства при повдигане на обвинения за определен брой престъпления, но оттам нататък не е обвързана с последваща присъда – дори и човекът да е напълно оправдан, производството по гражданската конфискация продължава.

През м.г. институцията, официално именувана Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), е образувала 2758 проверки. Прекратила е 344 от тях, защото не е установила разминаване между законни в реални доходи в искания от закона размер от 250 000 лв. Образувала е 48 производства (по които е задвижена конфискационната процедура), по които са поискани обезпечения на имущества за 623 444 754 лв. Най-много производства (24 %) са започнали по обвинения за финансови и данъчни престъпления, следват организираната престъпност (13 %), измамите, длъжностните престъпления.

През м.г. в гражданските съдилища са внесени 40 иска за конфискация на обща стойност 32 177 579 лв. , като водещи отново са финансовите и данъчни престъпления, както и организираната престъпност. В рамките на годината има едно влязло в сила решение по закона за гражданската конфискация за отнемане на имущество на стойност 186 693 лв.

В отчета си КОНПИ не пропуска и рекорда с Цветан Василев – запори на банкови сметки и възбрана на имот в Швейцария като обезпечение на иск за 2 203 445 038 лв. срещу него, семейството му и свързани лица.

Продължили са и производства по стария закон, известен като „Петканов”, при който конфискация се иска само при влязла в сила присъда, но техният брой намалява.

С приемането на новия антикорупционен закон „Кунева“ гражданската конфискация също ще влезе в неговия обхват.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.