Последни новини
Home / Без категория / Тръгна надпревара за директор на Националния институт по правосъдие

Тръгна надпревара за директор на Националния институт по правосъдие

Defakto.bg

До средата на април ще са ясни кандидатите да застанат начело на Националния институт по правосъдие (НИП), където се обучават младите магистрати и се квалифицират съдии, прокурори и следователи със стаж.

Мандатът на сегашния директор Драгомир Йорданов изтича днес. Той има право на втори мандат, но трябва да участва в конкурс наравно с останалите претенденти. Това предвиждат нови правила за избор на директор, гласувани от на 29 март от Управителния съвет на НИП. Те са предложени от Светла Петкова и Мария Кузманова от Висшия съдебен съвет. Мандатът на директора е 5 г, с право на още един.

А решението в този случай да се обяви конкурс е прецедент в историята на института. Предишният директор на НИП проф. Пенчо Пенев също изкара два мандата на поста, между които не е имало конкурс. Законът за съдебната власт казва, че директорът „може да бъде избран за още един мандат след оценка на дейността му от Управителния съвет”.

Но защо пък да няма състезание. Изискванията за длъжността са висше юридическо образование и юридическа правоспособност; високи професионални и нравствени качества и практически опит в съдебната система; 12 г. общ юридически стаж. Разбира се, да не са осъждани и да не страдат от психически заболявания.

В 14-дневен срок, считано от 30 март, кандидатите трябва да представят документи, включително и справки за имущественото им състояние. След това в срок от 7 дни се обявява списъкът на допуснатите претенденти, които трябва да представят концепции. Следва открито изслушване от управителния съвет на НИП и явно гласуване. По закон, правилник и според новите правила, за избор се изисква 2/3 мнозинство от 7-членния съвет, т.е. поне 5 гласа „за”. Ако те не се получат, следва балотаж между двамата кандидати, получили най-добър вот, предвиждат правилата. Не успее ли и този опит, процедурата тръгва отначало.

По закон в управителния съвет влизат петима представители на ВСС и двама на Министерството на правосъдието. Председател е шефът на ВКС (сега Лозан Панов), по право влизат председателят на ВАС (Георги Колев) и главният прокурор (Сотир Цацаров). Останалите двама от ВСС в този състав са Светла Петкова и Мария Кузманова. Представители на министерството са министърът (Екатерина Захариева) и деканът на юридическия факултет на СУ проф.Сашо Пенов.

Директорът на НИП изпълнява решенията на Управителния съвет; организира дейността на института и го управлява; разработва и представя за одобрение от съвета на учебната програма, годишния бюджет, стратегическия план за развитието на НИП.

Първият директор след създаването на института през 2004 г. бе авторитетният юрист Пенчо Пенев – депутат от Великото Народно събрание, бивш министър на правосъдието и вътрешните работи, конституционен съдия.

Драгомир Йорданов е заместник на Пенев в двата му мандата, а преди това оглавява Центъра за обучение на магистрати. Работил е като съдия в мисията на Европейския съюз за върховенството на закона EULEX в Косово, както и като съдия в Софийски районен съд.

About De Fakto

Проверете също

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Сбогом, Тошо!

Едно трудно сбогуване с дългогодишния ни главен редактор във в.  „Труд“ и  в. „Преса“ Тошо …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen + 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.