Последни новини
Home / Избрано / Дължи ли се ДДС между дъщерни фирми? *

Дължи ли се ДДС между дъщерни фирми? *

Defakto.bg

Решение на Cour administrative d’appel de Paris 

Настоящото дело се отнася до въпроса дали финансовите операции, извършени между дъщерни дружества, следва да подлежат на облагане с ДДС, съгласно Директивата (ЕИО) 77/388.

Бразилска банка притежавала дъщерна банка във Франция.  Тя от своя страна предоставила заем на друга дъщерна банка, регистрирана на Антилските острови. След връщането на заема и изплащането на съответните лихви, френското дъщерно дружество решило, че получените средства са предмет на облагане с ДДС. В допълнение, банката се възползвала от чл. 17 от Директивата (ЕИО) 77/388, който дава възможност за частично приспадане на суми от данъчната основа. Френската данъчна администрация решила, че френската дъщерна банка не е имала такова право и начислила ДДС върху пълната сума. Компанията майка обжалвала наложената такса пред Парижкия административния съд (Cour administrative de Paris), който отменил действията на данъчните органи. Министерството на финансите подало касационна жалба. Върховният съд (Cour de cassation) отменил решението на Административния съд.

Според върховните съдии, плащането на лихвите по този заем е финансова операция между две дъщерни дружества, сформиращи едно и също юридическо лице заедно с тяхното дружество-майка. Поради тази причина, плащането на лихвите не може да се счита за заплащане на услуги, предоставяни от името на трето лице, дори ако операциите в този случай са аналогови на операциите по заемите, предоставяни на трети лица. В резултат на това, данъчно събитие липсва и средствата не трябва да се облагат с ДДС изобщо, а съответно не трябва да бъдат включени при изчисляването на подлежащата на приспадане част от ДДС.

 

 

* Тази информация е специално извлечена от EuroCases  uhttp://eurocases.  и е предоставена на  De Facto Legal  с номер на решението е 96PA00426.

 

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.