Последни новини
Home / Законът / Адвокат Емилия Недева : Правителството може да си търси парите от Цветанов за осъжданията в Страсбург* 

Адвокат Емилия Недева : Правителството може да си търси парите от Цветанов за осъжданията в Страсбург* 

Defakto.bg

 

   Адвокат Недева коментира в „Преди всички” осъдителните решения  срещу страната ни и въпроса кой ще плати обезщетенията. Ето какво каза:

 Трябва ясно да се разграничава положението на магистрата от положението на изпълнителната власт. Когато се констатира нарушение от страна на министър или друг представител на изпълнителната власт, същата тази власт може да упражни правото си на регрес(да предяви иск срещу виновните лица за изплатените суми б.р.).  Никой не може да я задължи, но тя има това право.  Законът го позволява, въпреки че засега нямаме такъв прецедент.

 Обезщетенията в Страсбург се плащат с решения на Министерски съвет (МС)С. Но пък МС от своя страна може да си потърси парите, уточни адвокат Недева.

Има вече шест дела, по които България е осъдена за нарушаване презумпцията за невиновност.  Впечатляващ е факта, че по всички тях Европейският съд персонално е посочил бившия вътрешен министър Цветан Цветанов като виновник за нарушаване на човешките права. Тоест неговите увреждащи действия не само са описани, а е посочен и като виновник. Само по делото на Алексей Петров, (който също осъди държавата б.р.), е посочено, че  отговорност за нарушаване на презумцията за невиновност има и тогавашният градски прокурор Николай Кокинов, защото и той е направил непозволени изказвания.  Дейността на Цветан Цветанов  е рязко разграничена, дори от изказванията на главния прокурор.

Така няма   съмнения кой е нарушавал презумпцията за невиновност.

Още по темата: Цветанов, съдят държавата за твои акции, защо плащаме ние?!*

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: По случая „Гигова“ ВАдвС прие една декларация, в сайта се оказа друга – помпозна и нелепа срещу журналистите

Изненадващо научаваме, че позицията на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) срещу журналистическа публикация  за конфликт на …

Минчо Спасов призова Иван Гешев и заместници да свалят имунитета си и да докажат пред съда, че не са го клеветили

Адвокат Минчо Спасов призова главния прокурор Иван Гешев и заместниците му да свалят имунитета си …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.