Последни новини
Home / Законът / Борислав Сарафов: България първа погнала проповеди на радикален ислям

Борислав Сарафов: България първа погнала проповеди на радикален ислям

Defakto.bg

България е първата страна, установила проповядването на радикален ислям, както и една „формална подкрепа за дейността на “Ислямска държава”, заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов по БНТ. Всичко това е обективирано в делото, което тече в Пазарджик,  подчерта той. “Така че смея да твърдя, че ние работим не от вчера и то доста добре в тая насока”, обобщи Сарафов.

За забраната на бурки в училищата, привърженик на която е Сотир Цацаров, зам.-главният прокурор посочи, че той лично одобрява предложението да се забрани носенето на бурки на обществени места, тъй като зад тях може да се крие всеки. Това облекло пречи на разпознаването на лица, заподозрени за извършване на неправомерни действия, мотивира се Сарафов.

„На прав път сме“, бе коментарът на зам.-главния прокурор по друг горещ скандал – за организираната престъпна група в ДАИ, според повдигнатите обвинения. Сарафов е убеден и в успешния финал на процеса – ще има издадени присъди. Позволявал си да го твърди, тъй като познавал доказателствата по делото.

Зам.-главният прокурор заяви също, че е изненадан от всеобхватността на тази престъпна група, която включва всички направления и сфери на дейност на “Автомобилна администрация”. Събирани са суми за назначаване на служители, които впоследствие са се включвали в дейността на групата. Той посочи, че до момента има данни за манипулирани 20 изпитни протокола, основно за професионална квалификация и АДР лицензи, които позволяват превоз на опасни вещества.

Сарафов отказа да каже кой е подал първия сигнал за престъпленията, като обясни, че това е професионална дискретност. Каза, че е задържан изпълнителният директор на ДАИ, а схемата е действала и в Плевен, и в Габрово, има двама обвиняеми директори от централната администрация, а също и служител от Видин.

Зам. главният прокурор обаче подчерта, че към момента няма доказателства за осъществяване на политическа протекция върху дейността на Цветелин Цветанов и ръководената от него група. “Но нямайте никакво съмнение, че ако получим някакви данни, ще ги вкараме в делото по съответния ред – било чрез повдигане на обвинение, било по друг начин”, увери той.

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.