Последни новини
Home / Законът / За втори път: Захариева обжалва помилване на магистрат

За втори път: Захариева обжалва помилване на магистрат

Defakto.bg

За втори път в рамките на няколко седмици правосъдният министър Екатерина Захариева оспорва помилването на магистрат. След като изпрати жалба във Върховния административен съд срещу решението на ВСС да не наказва Богдана Желявска, днес министърът е оспорила по-лекото наказание, наложено на съдия Ивайло Родопски. Това съобщиха от Министерството на правосъдието.

Екатерина Захариева настоява решението на ВСС да се отмени и да се наложи по-тежка санкция.

В края на март ВСС определи на съдията по фалита на ТВ 7 Родопски дисциплинарно наказание намаляване на заплатата с 10 % за 1 година. Дисциплинарният му състав предлагаше най-тежката санкция – уволнение. Делото започна по искане на бившия правосъден министър Христо Иванов, след като проверката за дейността на синдика Панайот Велков открои и сериозни нарушения в работата на съдията Ивайло Родопски по делото за фалита на ТВ 7. По онова време Родопски е командирован в търговското отделение на СГС. Сега той е върнат на работа в районния съд в Костинброд.

“ Решението е взето при нарушение на административнопроизводствените правила, противоречие с материалноправните разпоредби и несъответствие с целта на закона, предвид което Ви моля да го отмените изцяло“, пише в жалбата на министъра.

Като съображения за това, Екатерина Захариева посочва:

 1. Нормативно уреденото производство по налагане на дисциплинарно наказание има за цел да ангажира дисциплинарната отговорност на конкретен магистрат, посредством налагането на санкция, заради конкретни нарушения на служебните задължения, които са осъществени виновно от лицето. Налагането на дисциплинарно наказание обаче въздейства не само върху самия нарушител, но и има възпитателно и превантивно действие спрямо останалите магистрати.
 2. Предвид взетото от ВСС решение, е явно, че тази цел не е достигната в случая, тъй като е наложено по-леко наказание за извършени тежки нарушения на служебни задължения.
 3. Дисциплинарната отговорност на магистрат може да бъде реализирана само с определяне и налагане на законосъобразно и справедливо наказание. В този смисъл, наложеното от ВСС наказание ще има за пряка последица единствено преграждане на възможността за налагане на съответното на извършеното нарушение дисциплинарно наказание, но не и постигане на целта на проведеното дисциплинарно производство както по отношение на нарушителя – съдия Родопски (възпитателно), така и по отношение на неговите колеги магистрати (превантивно).

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

“ДБ” и “ПП” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс

  “Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния …

2 коментара

 1. Тодор Бойчев

  Отново адмирации за министър Захариева!

  Браво, г-жо Министър!

  Умножихте по нула Вашите по-възрастни колеги от Висшия съдебен съвет!

  Браво, г-жо Министър!

  Много висши магистрати, а нулево правосъдие!

  Това е така, защото волята на магистратите от Висшия съдебен съвет, с изключение на министър Захариева не способства за издигане на престижа на правото и съдебната власт.

  Какъвто и съд да имаме, ако личността на магистрата от Висшия съдебен няма воля, да извърви Голготата на правосъдието, то нашето правосъдие ще буренясва и паяжини ще хваща.

  Браво, министър Захариева!

  Един волеви магистрат, който си заслужава заплата на български юрист и министър на правосъдието.

 2. Тодор Бойчев

  Искам да заявя от трибуната на това електронно издание, че с минималната работна заплата ще свърша работата, която Ясен Тодоров не иска да свърши.

  Проблемът за съдебната власт не е личността на Ясен Тодоров, а словото на Ясен Тодоров т.е. постъпките на Ясен Тодоров един член на Висшия съдебен съвет.

  Ето: https://drive.google.com/open?id=0B8STEq0OPAPddVFua2NLcVhTNDg

  Апел към Ясен Тодоров!

  Г-н Тодоров,

  Вашата дейност като член Висшия съдебен съвет ще върша за минималната работна заплата и кандидатствам за вашето място.
  Искам да се разписвам на фиш от 420 лева, а не от 6000 + лева.

  Образователната ми култура позволява да върша и вашата дейност. Обещавам от тази трибуна, че ще я върша за минималната работна заплата в страната и качествено съгласно законите и конституцията на Република България. Убеден съм в думите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.