Последни новини
Home / Законът / И Цветан Василев съди България в Страсбург

И Цветан Василев съди България в Страсбург

Defakto.bg

Цветан Василев е завел две дела срещу България в Страсбург. В едното той съди държавата лично, другото е от неговата фирма „Бромак”, мажоритарен акционер във фалиралата КТБ. Това е заявил Василев пред български журналисти на излизане от Висшия съд в Белград днес, съобщи БНТ. Банкерът е добавил – ако спечели делата, за съжаление всички българи ще плащат за безобразията.

Днес Василев се яви за второ допълнително изслушване пред първоинстанционния съд в сръбската столица по искането за екстрадицията му. Решение по същество засега няма, но мярката за неотклонение на банкера „подписка” е облекчена. Досега той е бил длъжен да се подписва всеки ден в полицията. Занапред ще слага параф веднъж на няколко седмици.

Първото изслушване на Василев бе на 24 март. Тогава стана ясно, че той е поискал и статут на бежанец, както и гражданство. Сръбското гражданство му е било отказано. А днес адвокатите му са представили нови доказателства, включително и рекордните запори, наложени в процедурата по гражданска конфискация. Тя не е обвързана с присъда и дори човекът напълно да бъде оправдан, имотите му могат да се отнемат.

Доводите срещу екстрадирането на Цветан Василев в България са наличието на политически елементи в разследването срещу него, както и лошите условия в българските арести, е посочил негов защитник пред журналисти.

Съдията, изслушал Василев, няма да взема решение по същество за екстрадицията, това ще направи друг магистрат. След това решението може да се оспори пред апелативния съд. Последната дума е на министъра на правосъдието. А на 24 април в Сърбия предстоят парламентарни избори, после ще се сформира нов кабинет.

Българската прокуратура поиска екстрадицията на Василев през август 2014 г., след като задочно му повдигна обвинение за присвояването на 206 млн.лв. от КТБ. Веднъж вече първата инстанция удовлетвори искането, но апелативният съд го отмени заради нарушения. Процедурата стартира отново тази година.

Второ искане за убежище

Междувременно по неофициална информация Василев вече е отправил второ искане за политическо убежище в Сърбия, standartnews.com.

Той е пуснал молба до Канцеларията по убежищата – аналог на нашата Агенция за бежанците. Ако канцеларията откаже, има втора инстанция – Комисия по убежищата назначена от Министерския съвет. Срокът за произнасяне е минимум шест месеца. Така, дори да се постанови решение за екстрадиране, то няма да се изпълни до решаването на казуса с убежището.

По първото искане, отправено преди около година и половина Василев е получил отказ. Сега е предоставил нови доказателства.

 

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.