Последни новини
Home / Законът / Майки призовават: ВКС да разтълкува как се наказва смърт на пешеходна пътека (обновена)

Майки призовават: ВКС да разтълкува как се наказва смърт на пешеходна пътека (обновена)

Defakto.bg

Лозан Панов обеща законодателни инициативи и преглед на делата

В тълкувателно дело върховният касационен съд да каже кое е справедливото наказание за джигитите по пътя, помитащи хора на пешеходни пътеки. За това настоява майката на прегазената във Варна през 2011 г. Лора Казанлиева Нели Петрова. Тя и други майки на загинали на пътя се събраха днес на протест пред Съдебната палата в София и се срещнаха с председателя на ВКС Лозан Панов.

Като основен акцент в срещата са били поставени необходимите и възможни стъпки по пътя към предотвратяването на зачестилите пътнотранспортни произшествия, при които загиват невинни хора, както и конкретните ангажименти на институциите в тази посока, съобщиха от ВКС.

Според Лозан Панов може да се говори за действия в три направления: законодателни промени, които да възпрат джигите по пътя; анализиране на практиката на съда по дела, свързани с такива престъпления, и при констатирането на противоречива практика – образуване на тълкувателно дело във ВКС; организиране на инициативи за постигане на необходимата превенция, включително и чрез публично говорене от страна на съдиите пред ученици, пред медиите и т.н.

Ето какво още се казва в съобщението на съда:

„Председателят на ВКС пое ангажимент пред Нели Петрова и другите майки той и представители на съда да участват – като експерти, прилагащи законите, приемани от парламента, в срещи с народните представители, както и в бъдещи работни групи, за прецизиране и допълване на нормативните актове, свързани с престъпленията и нарушенията при движението по пътищата – Закона за движението по пътищата (ЗДвП), Наказателния кодекс и Закона за административните нарушения и наказания.

Лозан Панов уведоми майките, че от началото на седмицата е възложил събирането и анализирането на съдебна практика, свързана с противоречиво прилагане на норми от ЗДвП по отношение на съпричиняването (чл. 113, ал. 1, т. 1 от ЗДвП) и то на пешеходна пътека. Той гарантира, че при наличието на две противоречиви решения ще поиска от Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС да излезе с тълкувателно решение, като добави, че вероятно може да се разшири кръгът от въпроси по прилагането на Закона за движението по пътищата.

По отношението на спешната необходимост от превенция участниците в срещата се уговориха за общи действия, свързани с обществени инициативи, популяризиране на правата и задълженията на всички участници в движението по пътищата сред гражданите, включително и сред децата. Лозан Панов пое ангажимента и съдии от Върховния касационен съд да участват в подобни събития, давайки пред обществото, включително и чрез медиите, конкретни примери от практиката си за това до какво води нарушаването на нормите в Закона за движение по пътищата.“

Повод за протеста бе присъда на ВКС от 21 март по случая „Лора Казанлиева”, презена на пешеходна пътека във Варна. В него с 2 срещу 1 гласа върховните съдии приеха, че е налице съпричиняване – загиналото момиче е трябвало да се огледа, преди да стъпи на пешеходната пътека в малките часове на нощта. Наказанието на шофьора Диян Станчев остана ефективно, но бе намалено с половин година – на 2 г. затвор.

„Примирих се дори с намалената присъда, но съм афектирана от мотивите – те дават предимство на джигитите и на хората, които не спазват законите на пътя да продължават да ги нарушават. Това е грозното в случая. Подиграха се със смъртта на дъщеря ми и на много други деца”, заяви по-рано през деня пред БНР Нели Петрова, която е и депутат от ГЕРБ.

„Върховният касационен съд можеше или да потвърди присъдата или да постанови по-голяма присъда. Използваните от съда мотиви и позоваването на дело отпреди десетилетия не е адекватно на днешните условия на движение. ВКС те потупва по рамото и ти казва: „Спокойно, мойто момче, ти уби едно момиче, но ние ще ти намалим присъдата, защото ти е за първи път“, категорична бе майката: И го нарече даване на повече права на нарушителите и отнемане на правата на пешеходците.

Още по темата: Майки на прегазени деца вдигат протест срещу съдебно решение на ВКС

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

2 коментара

  1. петър Обретенов

    Случаят заслужава общественото внимание. Без да знам фактологията не искам за коментирам съдебното решение. Интересно е, че съдът се е позовал на стара практика. ПДУП обаче е непроменен по отношение на предимството на пешеходците на пешеходна пътека. Действително, имаше съдебна практика за съпричиняване в случаите на внезапно изкачане в опасната зона на пешеходец, който е невидим или видимо няма намерение да пресича пешеходна пътека. Но, доколкото разбрах, в случая, скоростта е била 87 км./ч. което елиминира възможността за подобна трактовка. Все пак, съдиите трябва за си кажат думата и дължат обяснение на обществеността

    • Джаков

      Според мен е изключително важно пешеходците да внимават на пътя. Обикновено за да стане ПТП, трябва и двамата участници да не са внимавали. Ако пешеходецът не внимава по принцип, шансовете да стане участник в ПТП нарастват многократно в сравнение със случаите, когато внимава. И предвид статистиката от миналата година с над 160 жертви в графата „блъснат пешеходец“, смятам че е добре да се даде необходимото внимание. Пешеходци, бъдете внимателни! Дори 10 хил. шофьора да внимават вместо вас, достатъчен е само един, който да е небрежен, разсеян, замислен, с неизправен автомобил, със здравословен проблем и т.н. за да стане непоправимото!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.