Последни новини
Home / Законът / Майки призовават: ВКС да разтълкува как се наказва смърт на пешеходна пътека (обновена)

Майки призовават: ВКС да разтълкува как се наказва смърт на пешеходна пътека (обновена)

Defakto.bg

Лозан Панов обеща законодателни инициативи и преглед на делата

В тълкувателно дело върховният касационен съд да каже кое е справедливото наказание за джигитите по пътя, помитащи хора на пешеходни пътеки. За това настоява майката на прегазената във Варна през 2011 г. Лора Казанлиева Нели Петрова. Тя и други майки на загинали на пътя се събраха днес на протест пред Съдебната палата в София и се срещнаха с председателя на ВКС Лозан Панов.

Като основен акцент в срещата са били поставени необходимите и възможни стъпки по пътя към предотвратяването на зачестилите пътнотранспортни произшествия, при които загиват невинни хора, както и конкретните ангажименти на институциите в тази посока, съобщиха от ВКС.

Според Лозан Панов може да се говори за действия в три направления: законодателни промени, които да възпрат джигите по пътя; анализиране на практиката на съда по дела, свързани с такива престъпления, и при констатирането на противоречива практика – образуване на тълкувателно дело във ВКС; организиране на инициативи за постигане на необходимата превенция, включително и чрез публично говорене от страна на съдиите пред ученици, пред медиите и т.н.

Ето какво още се казва в съобщението на съда:

„Председателят на ВКС пое ангажимент пред Нели Петрова и другите майки той и представители на съда да участват – като експерти, прилагащи законите, приемани от парламента, в срещи с народните представители, както и в бъдещи работни групи, за прецизиране и допълване на нормативните актове, свързани с престъпленията и нарушенията при движението по пътищата – Закона за движението по пътищата (ЗДвП), Наказателния кодекс и Закона за административните нарушения и наказания.

Лозан Панов уведоми майките, че от началото на седмицата е възложил събирането и анализирането на съдебна практика, свързана с противоречиво прилагане на норми от ЗДвП по отношение на съпричиняването (чл. 113, ал. 1, т. 1 от ЗДвП) и то на пешеходна пътека. Той гарантира, че при наличието на две противоречиви решения ще поиска от Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС да излезе с тълкувателно решение, като добави, че вероятно може да се разшири кръгът от въпроси по прилагането на Закона за движението по пътищата.

По отношението на спешната необходимост от превенция участниците в срещата се уговориха за общи действия, свързани с обществени инициативи, популяризиране на правата и задълженията на всички участници в движението по пътищата сред гражданите, включително и сред децата. Лозан Панов пое ангажимента и съдии от Върховния касационен съд да участват в подобни събития, давайки пред обществото, включително и чрез медиите, конкретни примери от практиката си за това до какво води нарушаването на нормите в Закона за движение по пътищата.“

Повод за протеста бе присъда на ВКС от 21 март по случая „Лора Казанлиева”, презена на пешеходна пътека във Варна. В него с 2 срещу 1 гласа върховните съдии приеха, че е налице съпричиняване – загиналото момиче е трябвало да се огледа, преди да стъпи на пешеходната пътека в малките часове на нощта. Наказанието на шофьора Диян Станчев остана ефективно, но бе намалено с половин година – на 2 г. затвор.

„Примирих се дори с намалената присъда, но съм афектирана от мотивите – те дават предимство на джигитите и на хората, които не спазват законите на пътя да продължават да ги нарушават. Това е грозното в случая. Подиграха се със смъртта на дъщеря ми и на много други деца”, заяви по-рано през деня пред БНР Нели Петрова, която е и депутат от ГЕРБ.

„Върховният касационен съд можеше или да потвърди присъдата или да постанови по-голяма присъда. Използваните от съда мотиви и позоваването на дело отпреди десетилетия не е адекватно на днешните условия на движение. ВКС те потупва по рамото и ти казва: „Спокойно, мойто момче, ти уби едно момиче, но ние ще ти намалим присъдата, защото ти е за първи път“, категорична бе майката: И го нарече даване на повече права на нарушителите и отнемане на правата на пешеходците.

Още по темата: Майки на прегазени деца вдигат протест срещу съдебно решение на ВКС

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

2 коментара

  1. петър Обретенов

    Случаят заслужава общественото внимание. Без да знам фактологията не искам за коментирам съдебното решение. Интересно е, че съдът се е позовал на стара практика. ПДУП обаче е непроменен по отношение на предимството на пешеходците на пешеходна пътека. Действително, имаше съдебна практика за съпричиняване в случаите на внезапно изкачане в опасната зона на пешеходец, който е невидим или видимо няма намерение да пресича пешеходна пътека. Но, доколкото разбрах, в случая, скоростта е била 87 км./ч. което елиминира възможността за подобна трактовка. Все пак, съдиите трябва за си кажат думата и дължат обяснение на обществеността

    • Джаков

      Според мен е изключително важно пешеходците да внимават на пътя. Обикновено за да стане ПТП, трябва и двамата участници да не са внимавали. Ако пешеходецът не внимава по принцип, шансовете да стане участник в ПТП нарастват многократно в сравнение със случаите, когато внимава. И предвид статистиката от миналата година с над 160 жертви в графата „блъснат пешеходец“, смятам че е добре да се даде необходимото внимание. Пешеходци, бъдете внимателни! Дори 10 хил. шофьора да внимават вместо вас, достатъчен е само един, който да е небрежен, разсеян, замислен, с неизправен автомобил, със здравословен проблем и т.н. за да стане непоправимото!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.