Последни новини
Home / Законът / Малта даде „зелена светлина“ за осиновяване на български деца

Малта даде „зелена светлина“ за осиновяване на български деца

Defakto.bg

Малта е отменила допълнителни изисквания за медицински изследвания на осиновявани деца и вече стриктно се придържа към изискванията на Хагската конвенция. Това е станало ясно днес на среща на министър Екатерина Захариева и министъра на семейството и социалната солидарност на Малта Михаел Фаругия, съобщиха от правосъдния пресцентър.

Проблемът с осиновяванията между двете страни възниква след като Централния орган на Малта – Отдела по социално благополучие и стандартизация към Министерство за семейството и социалната солидарност започва да изисква провеждане на допълнително изследване на детето за Хепатит С. Резултатите от изследването трябваше да бъдат представени на малтийските служби преди да бъде дадено разрешение за влизане на детето в Малта, тъй като ако резултатът е положителен, такова разрешение не може да бъде дадено.

„Понастоящем България има сътрудничество в областта на международното осиновяване единствено със страни по Хагската конвенция от 1993 г. Нито една от тези държави не поставя изискване за допълнителни изследвания на децата за международно осиновяване, като условие за издаване на разрешение за влизането им в приемащата държава. По смисъла на чл. 18 от Хагската конвенция от 1993 г., централните органи на държавата по произход и на приемащата държава вземат всички необходими мерки, за да може детето да влезе и да пребивава постоянно в приемащата държава“, е казала по време на срещата министър Захариева.

„Нашето здравно министерство бе поставило подобно изискване заради политиката на недопускане на разпространение на Хепатит-C в държавата. Както е известно, той е нелечим в 90 процента от случаите. Сега можем да кажем, че проблемът със здравното ни ведомство е в миналото, ще се придържаме стриктно към Хагската конвенция и на осиновяванията от България ще бъде дадена отново „зелена светлина“, е отговорил Фаругия. Той е обяснил, че искане за подобно допълнително изследване е било отправено и до Словакия и тя се е съгласила да направи допълнителните тестове.

„Преобладаваща част от осиновените международно деца са с различна степен на особености в здравословното състояние, за някои дори се налага стабилизиране в болница, за да могат да издържат полета до приемащата държава. През последните 5-6 години именно деца със здравословни проблеми се осиновяват в чужбина. Радвам се, че намираме дом и семейства за тези деца“, е изтъкнала министър Захариева. През 2015 г. от министъра на правосъдието са дадени дадени 334 съгласия за осиновяване на 427 деца от лица с обичайно местопребиваване в 16 страни по конвенцията.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.