Последни новини
Home / Законът / Четвърто дело срещу България в Страсбург за смърт в детски дом

Четвърто дело срещу България в Страсбург за смърт в детски дом

Defakto.bg

Българският хелзинкски комитет (БХК) заведе в Европейския съд по правата на човека четвърто, поредно дело за дете, загинало в „дом“ вследствие системно занемаряване, довело го до болестно недохранване, съобщиха от организацията. Когато умира през 2005 г. на 11 г., Ралица тежи едва 8 кг.

Предишни две подобни жалби срещу България – за Анета и Николина от дома в Стража, вече са били комуникирани на българското правителство от евросъда и са разменени становища. По тях се очаква решение. Анета умира на 15 г. през 2006 г. от перфорация на стомаха, като в болницата изваждат от нея 25 стелки за обувки, 8 парцала, 3 дунапренови гъби, 6 чорапа, 3 парчета хартия и 3 камъка с големина 3-4 см при операция, която не успява да я спаси. Николина умира на 19 г. от тежко недохранване.

Случаят Ралица

Ралица е родена на 23.04.1993 г. с физически увреждания. На шестмесечна възраст ѝ е поставена диагноза „дълбока умствена изостаналост“. През 1996 г., когато е на 3 г., е настанена в Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в с. Петрово, област Благоевград, където прекарва остатъка от живота си.

В дома Ралица е лишена от необходимата ѝ рехабилитация. В съдебно-медицинска експертиза във връзка със смъртта ѝ вещите лица установяват, че „детето следвало да бъде обгрижвано непрекъснато от реаниматор и педиатър“. Такава грижа никога не ѝ е предоставена

Официалната причина за смъртта на 11-годишната Ралица е „сърдечно-съдова недостатъчност“. Два дни преди това детето е със забавени и приглушени сърдечни тонове и постепенно изпада в „терминално състояние“, но нито персоналът на дома, нито личният му лекар го отвеждат в болница. Не назначават и лечение.

През 2015 г., 10 години след смъртта ѝ и 5 години след започване на досъдебното производство, Апелативна прокуратура – София се произнася, че „има доказателства, че личният лекар е съпричастен към смъртта на Ралица, изпълнявайки немарливо задълженията си като лекар“. Но давността за преследването му вече е изтекла.

В жалбата до съда в Страсбург се твърди, че са нарушени правото на живот (чл. 2 от Европейската конвенция за защита на правата на човека); на свобода от нечовешко и унизително отнасяне – (чл. 3 от ЕКПЧ); на свобода от дискриминация  (чл. 14 от ЕКПЧ) и на ефективно вътрешноправно средство за защита (чл. 13 от ЕКПЧ).

„Българската прокуратура не проумя, че децата с увреждания, лишени от общество, са хора на равна нога с прокурорите в тоги. Тя продължава да държи тези деца в анти-пространство извън закрилата на наказателното право“, заявява адвокат Маргарита Илиева, директор на Правната програма на БХК.

От 240 разследвания – нито 1 обвинителен акт

По искане на БХК през 2008 г. Върховната касационна прокуратура назначи проверки във всички „домове“ в страната, напомнят от организацията. Установени са тежки дефицити в грижата за деца и младежи в проверените институции, редица телесни повреди и 75 смъртни случая за 8 години, но дела не са образувани. През 2009 г., по разпореждане на тогавашния главен прокурор Борис Велчев, прокуратурата извършва нови проверки във всички домове заедно и да дава достъп на правозащитниците до всички преписки, за да защитават децата.

Образувани са 240 досъдебни производства, по които БХК е атакувала прокурорски актове. Към момента почти всички те са прекратени. Не е внесено нито едно обвинение в съда. През 2013 г. настоящият главен прокурор Сотир Цацаров прекратява достъпа на БХК до образуваните производства. Външният контрол е зачертан.

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Един коментар

  1. Моля нека всеки да види от тези линкове тук по какъв престъпен и крайно несправедлив начин бях обвинен аз от второ РПУ на МВР-Варна от старши разследващ полицай М. К. по ДП № 1991/2013 г. и 1852/2013 г. чрез склоняване на свидетели да лъжесвидетелстват срещу мен от страна на ст. разследващ полицай М. К. и чрез подправени и фалшиви показания аз бях несправедливо обвинен от полицията и изправен пред съд, където бях признат за виновен, но сега малко преди края на обжалванията ми истината се разбра по моя случай и свидетелите си признаха писмено по делото как от полицията са ги карали да лъжесвидетелстват!

    http://varna.topnovini.bg/node/706473

    http://topnovini.bg/node/657593

    https://www.facebook.com/%D0%9D%D0%B5%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%BE-%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-1795037870724852/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.