Последни новини
Home / Законът / Захариева: Съжалявам, че заплатите помрачиха хубавото в закона

Захариева: Съжалявам, че заплатите помрачиха хубавото в закона

Defakto.bg

„Съжалявам, че текстът със заплатите помрачи хубавите неща в Закона за съдебната власт” . Така правосъдният министър Екатерина Захариева коментира скандалното изравняване на кадровиците с „тримата големи” в Темида. Предложението занапред те да получават еднакви заплати неясно поради какви причини и заслуги, направено от депутати от Патриотичния фронт и от БСП се промуши за второ четене и бе дружно подкрепено от ГЕРБ и ДПС.

Имаше вариант изравняването да бъде спряно с президентско вето. Ветото би стопирало всички промени в закона, включително и новите правила за разделянето на ВСС, напомни днес министър Захариева. На въпрос дали това означава, че от другия месец кадровиците със сигурност ще се разпишат срещу близо 7000 лв, министърът не отговори. Но даде да се разбере, че в следващия пакет от промени в съдебния закон ще се търси вариант, който да не обвързва новите зап.ати на кадровиците с тези на „тримата големи”. Върху увеличението като такова обаче няма да се посегне.

На въпрос дали трябва да се предяви регресен иск срещу Цветан Цветанов заради осъжданията в Страсбург, както призоваха правозащитници, Захариева отговори отрицателно. „Факт е, че политиците не могат да раздават правосъдие и не бива да забравят за презумпцията за невиновност. Но ако предявим иск за един, трябва да го направим и за други ”, каза министърът. Тя напомни, че по осъждания на Страсбург България е платила най-много за бавно правосъдие, лошите условия в затворите, полицейското насилие.

На въпрос кога ще започне независимия анализ на прокуратурата от евроексперти, министърът отвърна, че не всички държави са определили представителите си. „Ние искаме това са действащи магистрати и да са наясно със ситуацията тук, готова съм да дойдат още днес”, каза Захариева.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

2 коментара

 1. Тодор Бойчев

  Г-жо Захариева, адмирирам Вашите постъпки.
  Проблемът не е в заплатите, а в достойнството на магистратите.
  Заради постъпките на Ясен Тодоров загубих доверие в съсловието на магистратите.
  https://drive.google.com/file/d/0B8STEq0OPAPddVFua2NLcVhTNDg/view
  Къде е тяхното достойнство? Ще ви кажа. Потъпкано е. Висшият съдебен съвет не е на мястото си, а е за уволнение. На практика ВСС покрива магистратите от системата. Играят в комбина.
  Никой не иска да има етика в правото. Магистратите са се превърнали в падари, а няма етика. Етичният кодекс се погазва от магистрати, посочени от мен, но органите на ВСС не желаят да има етика в правото.
  Няма етични магистрати.

  Това скоро ще лъсне, защото ще го разкажа на цяла България, след като органите на ВСС не са си мястото.

  Много им високи заплатите.
  На някои и минималната заплата е много.

 2. петър Обретенов

  Проблемът не е във високите заплати, а в съществувуването на ВСС като постоянно действащ орган. Конституцията не го изисква и първият ЗВСС от 10.09.1991г, приет от ВНС, който отразяваше вижданията на конституционните законодатели за ролята и мястото на ВСС, предвиждаше той “ да се свиква най-малко веднъж на 3 месеца“. Очевадно е, че между тези виждания и това, което днес представлява ВСС, има огромна принципна разлика. Тя се дължи на едно развитие, чрез изменения в ЗСВ и решения на КС, чрез което ВСС все повече “ преяждаше с власт“. Все в името на независимостта на съдебната власт. Резултатът е по-скоро в обратна посока. Върху това сериозно трябва да се замислим. Ако искате и да дискутираме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.