Последни новини
Home / Законът / Окончателно: 4 години затвор за подкупен съдия

Окончателно: 4 години затвор за подкупен съдия

Defakto.bg

Търновският съдия Славчо Петков ще лежи 4 г. в затвора за подкуп. Това окончателно реши Върховният касационен съд. Славчо Петков е сред първите магистрати, които трябва да влязат в затвора за злоупотреба с тогата.

Драмата е от 2010 г., когато съдията бе арестуван след жалба на търновски бизнесмен, че магистратът го изнудвал да плати 25 000 лв за „оправяне” на дело за кражба на нафта край Свищов.

През 2012 г. състав на Софийския градски съд в състав начело с Андрей Ангелов го призна за виновен за вземане на подкуп от 16 000 лв и постанови 5 г. затвор.

През 2014 г. втората инстанция – столичният апелативен съд, оправда магистрата. През 2015 г. казусът за първи път стигна до ВКС, който отмени оправдаването и върна делото за ново разглеждане в апелативния съд. Основният мотив на върховните съдии бе, че втората инстанция буквално и безкритично е преписала защитните обяснения на Славчо Петков.

През 2015 г. втората инстанция отсъжда 5 г. затвор за съдията. С решение от днес върховните съдии потвърждават: Славчо Петков е виновен за подкуп. Но намаляват наказанието с 1 година.

„Като извърши комплексната оценка на всички обстоятелства, имащи отношение към отмерване на наказанието и съобрази наличието на допълнително смекчаващо отговорността обстоятелство, а именно влошеното здравословно състояние на подсъдимия, преценено на базата и на възрастта му, ВКС прие, че размера на наказанието лишаване от свобода следва да бъда намален от пет на четири години”, се казва в решението на Даниела Атанасова, Анета Данова и Мая Цонева от ВКС..
Върховните съдии заявяват още: „Следва да се отбележи, че определянето на размера на наказанието не е в резултат на механичен математически сбор на смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства, а е следствие на една комплексна логическа дейност по цялостната им оценка, позволяваща установяване на действителната конкретна тежест на извършеното престъпление като сложно обществено явление и налагането на онова наказание, което с оглед на тази тежест и личността на дееца най-добре отговаря на целите по чл.36 от НК. Специфичните цели, които държавата преследва с наказанието и чрез постигането на които се осъществява неговата обществена функция, а именно защита на обществените отношения от престъпления и предотвратяването на такива, в конкретния случай, биха се постигнали и с по-ниско по размер наказание, а именно четири години лишаване от свобода. Ефективното му изтърпяване е допълнителна гаранция както за поправянето на дееца, така и за постигане психическо въздействие-възпитателно и предупредително върху останалите членове на обществото. По-нататъшното намаляване на наказанието лишаване от свобода, включително до размер, позволяващ приложението на чл.66 ал.1 от НК, не би отговаряло на тежестта на извършеното и визираните в НК цели”.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.