Последни новини
Home / Законът / Съдебният съвет се разделя след две седмици

Съдебният съвет се разделя след две седмици

Defakto.bg

Кадровиците се явиха пременени и фризирани за първото онлайн излъчване

Висшият съдебен съвет ще се раздели след две седмици. Това стана ясно в началото на заседанието му днес. Въпросът бе повдигнат от председателя на ВКС Лозан Панов.

Поправките в съдебния закон дават 1 месец срок на действащия ВСС сам да приеме правила за подялбата си на съдийска и на прокурорска колегии.  Ще се дели парламентарната квота.

Както De Facto Legal писа, различните лагери сред кадровиците вече формират свои стратегии как да стане това. Според едни разделянето трябва да е в зависимост от професионалния профил на 11-те избраници от парламента – т.е. съдиите сред тях автоматично да влязат в съдийската колегия и така да я попълнят. Останалите – трима адвокати, един следовател и един прокурор отиват в прокурорската колегия, според това виждане. Според представители на мнозинството в съвета обаче в съдийската колегия трябвало да попадне и поне един адвокат, а защо не и прокурор. Битката ще е именно за колегията на съдиите, която занапред самостоятелно ще ги назначава, повишава, наказва.

Днес членове на ВСС признаха, че в парламентарната квота вече са набелязали предложения, но изчакват законът да влезе в сила. Калин Калпакчиев от „малцинството“ в съвета помоли вижданията да се споделят с целия ВСС, защото всички ще гласуват това решение. „Кажете ги все пак, да ги чуем всички“, прикани Калин Калпакчиев от „малцинството“ в съвета. Но напразно.

В крайна сметка във ВСС се разбраха да изчакат обнародването на промените в „Държавен вестник“. Тъй като президентът няма да налага вето върху измененията, обнародването ще стане още в петък, информира ги правосъдният министър Екатерина Захариева. Съветът реши на следващото си заседание идния четвъртък (14 април) да включи като точка от дневния ред обсъждане на правила за разделянето си. Самата подялба вероятно ще стане на по-следващото заседание – 21 април, преди великденските празници.

Ако все пак съветът не се справи със задачата в рамките на 1 месец, с подялбата ще се заеме Народното събрание. „Дано не се стига дотам“, коментира министър Захариева.

Тържествено: Светли сака и червени коси във ВСС

Почти безпрецедентно членовете на ВСС днес се явиха до един на първото си заседание, което се излъчва онлайн. Таблото отчете 24 присъстващи (откакто бе уволнен Камен Ситнилски, това е пълният състав), включително и „тримата големи“ – Лозан Панов, Георги Колев и Сотир Цацаров.

Кадровиците бяха усмихнати, нагласени, пременени. Преобладаваха светлите тонове на саката на дамите – бяло, беж, светло синьо. Министър Захариева бе решена в комбинация от бледожълто и зелено.

Погледите прикова и нова фризура на Светла Петкова от ВСС. Доскоро блондинка, днес достолепната съдийка дойде с искрящо червена коса.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.