Последни новини
Home / Законът / ВСС съобщава: Избрани са районни прокурори на Несебър, Габрово и Малко Търново

ВСС съобщава: Избрани са районни прокурори на Несебър, Габрово и Малко Търново

Defakto.bg

Висшият съдебен съвет избра единодушно с 24 гласа „за” Райко Димитров Стоянов за втори мандат административен ръководител на Районна прокуратура – Малко Търново, съобщи ВСС.

Райко Стоянов има над 17 години юридически стаж, от който над 15 години в органите на съдебната власт като прокурор. От 03.05.2010 г. кандидатът е оглавявал Районната прокуратурата – Малко Търново до приключване на мандата му.

В Концепцията си за стратегическо управление прокурор Стоянов поставя като приоритет в дейността на Районна прокуратура – Малко Търново борбата с престъпленията, свързани с нарушаване на държавната граница. При втори мандат той увери, че ще инициира пред ръководството на Гранична полиция – гр. София, отпускане на втора бройка за разследващ полицай, тъй като в момента само един обслужва два съдебни района – Малко Търново и Царево. Кандидатът акцентира и върху намерението да работи за продължаване на взаимодействието и засилване на комуникациите със служителите при ДАНС – Бургас, с оглед установяването на самоличността на конкретни нарушители на държавната граница.

Висшият съдебен съвет избра с 24 гласа „за“ и нито един глас „против“ и „въздържал се“ Радост Стоилова Бошнакова за административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура – Несебър.

С Концепцията за управление на Районна прокуратура – Несебър, тя заявява намерение да работи за подобряване на срочността и качеството на разследването, за използване в максимална степен на капацитета на следователите, за ограничаване на броя на върнатите дела и оправдателните присъди, за ефективно приложение на електронното правосъдие, повишаване на професионалната квалификация на магистратите и служителите и т. н.

В изслушването пред членовете на ВСС кандидатът представи особеностите на органа на съдебна власт като кадрови дефицит, сградна необезпеченост и тежки условия за работа, както и идеи за тяхното решаване. Предстои осигуряване на нова сграда на Районна прокуратура – Несебър, след което тя възнамерява да направи ревизия на съдебните регистри, да създаде електронен регистър на делата с изтичащи срокове на разследване, и такъв на веществените доказателства, както и ще поиска главният прокурор да направи одит на организацията на работа там.

Пламена Петкова Дичева бе избрана за районен прокурор на Габрово. Другият кандидат Милен Спасов Миков получи 2 гласа „за“.

Пламена Дичева – Атанасова от 2006 г. е заместник-административен ръководител, а в момента изпълнява длъжността административен ръководител на Районна прокуратура – Габрово.

В Концепцията за стратегическо управление на Районна прокуратура – Габрово тя набелязва приоритети като своевременна реакция на всяко извършено престъпление в съдебния район и разследване в законоустановените срокове; подобряване на срочността и качеството на разследване, с цел скъсяване на досъдебната фаза на наказателния процес; увеличаване на броя на образуваните и приключени бързи и незабавни производства; както и свеждане до минимум на спрените досъдебни производства срещу неизвестен извършител.

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.