Последни новини
Home / Законът / ВСС съобщава: Избрани са районни прокурори на Несебър, Габрово и Малко Търново

ВСС съобщава: Избрани са районни прокурори на Несебър, Габрово и Малко Търново

Defakto.bg

Висшият съдебен съвет избра единодушно с 24 гласа „за” Райко Димитров Стоянов за втори мандат административен ръководител на Районна прокуратура – Малко Търново, съобщи ВСС.

Райко Стоянов има над 17 години юридически стаж, от който над 15 години в органите на съдебната власт като прокурор. От 03.05.2010 г. кандидатът е оглавявал Районната прокуратурата – Малко Търново до приключване на мандата му.

В Концепцията си за стратегическо управление прокурор Стоянов поставя като приоритет в дейността на Районна прокуратура – Малко Търново борбата с престъпленията, свързани с нарушаване на държавната граница. При втори мандат той увери, че ще инициира пред ръководството на Гранична полиция – гр. София, отпускане на втора бройка за разследващ полицай, тъй като в момента само един обслужва два съдебни района – Малко Търново и Царево. Кандидатът акцентира и върху намерението да работи за продължаване на взаимодействието и засилване на комуникациите със служителите при ДАНС – Бургас, с оглед установяването на самоличността на конкретни нарушители на държавната граница.

Висшият съдебен съвет избра с 24 гласа „за“ и нито един глас „против“ и „въздържал се“ Радост Стоилова Бошнакова за административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура – Несебър.

С Концепцията за управление на Районна прокуратура – Несебър, тя заявява намерение да работи за подобряване на срочността и качеството на разследването, за използване в максимална степен на капацитета на следователите, за ограничаване на броя на върнатите дела и оправдателните присъди, за ефективно приложение на електронното правосъдие, повишаване на професионалната квалификация на магистратите и служителите и т. н.

В изслушването пред членовете на ВСС кандидатът представи особеностите на органа на съдебна власт като кадрови дефицит, сградна необезпеченост и тежки условия за работа, както и идеи за тяхното решаване. Предстои осигуряване на нова сграда на Районна прокуратура – Несебър, след което тя възнамерява да направи ревизия на съдебните регистри, да създаде електронен регистър на делата с изтичащи срокове на разследване, и такъв на веществените доказателства, както и ще поиска главният прокурор да направи одит на организацията на работа там.

Пламена Петкова Дичева бе избрана за районен прокурор на Габрово. Другият кандидат Милен Спасов Миков получи 2 гласа „за“.

Пламена Дичева – Атанасова от 2006 г. е заместник-административен ръководител, а в момента изпълнява длъжността административен ръководител на Районна прокуратура – Габрово.

В Концепцията за стратегическо управление на Районна прокуратура – Габрово тя набелязва приоритети като своевременна реакция на всяко извършено престъпление в съдебния район и разследване в законоустановените срокове; подобряване на срочността и качеството на разследване, с цел скъсяване на досъдебната фаза на наказателния процес; увеличаване на броя на образуваните и приключени бързи и незабавни производства; както и свеждане до минимум на спрените досъдебни производства срещу неизвестен извършител.

 

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.