Последни новини
Home / Без категория / Антон Станков се кандидатира за директор на НИП

Антон Станков се кандидатира за директор на НИП

Defakto.bg

Двама бивши министри кръстосват шпаги за бъдещето на института

Очертава се гореща битка за директор на Националния институт на правосъдието (НИП). В надпреварата се включват двама бивши правосъдни министри – Антон Станков и Драгомир Йорданов, научи De Facto Legal. И двамата са с реални шансове за победители. Но това може също да раздели Управителния съвет на НИП и да блокира избора. Не е изключено в близките дни да се появят и още кандидати.

Дотук се стига, след като първият мандат на Драгомир Йорданов начело на НИП изтече на 1 април. Той има право на втори, а при положителна оценка на дейността му законът допуска директен избор.Така два поредни мандата изкара предишният шеф на НИП проф.Пенчо Пенев.

Гласувани от Управителния съвет на 29 март нови правила обаче предвидиха задължително провеждане на конкурс за поста, като при административните ръководители в съда и прокуратурата. Мандатът на директора е 5 г., той получава заплата на върховен съдия. Изискванията към него са за висше юридическо образование и юридическа правоспособност; високи професионални и нравствени качества и практически опит в съдебната система; 12 г. общ юридически стаж.

Включвам се в надпреварата, потвърди Антон Станков пред De Facto Legal. Освен познато лице, той е и юрист със солидна биография – дългогодишен наказателен съдия, правосъден министър в кабинета „Сакскобургготски”, сега адвокат. Като министър Станков започна първата съдебна реформа и водеше сериозни битки с тогавашния главен прокурор Никола Филчев.

Драгомир Йорданов
Драгомир Йорданов

Ще участвам в конкурса, потвърди на свой ред Драгомир Йорданов. Той от години се занимава с обучителна дейност. Бе заместник на Пенев в двата му мандата, преди това оглавява Центъра за обучение на магистрати. Работил е и като съдия – в мисията на ЕС за върховенство на закона в Косово, както и в Софийски районен съд. Бе правосъден министър в служебното правителство на Марин Райков.

Интригата е кого ще предпочете мнозинството в седемчленния Управителен съвет. За избор се изисква квалифицирано мнозинство от 5 гласа „за”. Ако те не се получат, следва балотаж между двамата, получили най-висок резултат, предвиждат новите правила. Не успее ли и този опит, процедурата тръгва отначало.

В Управителния съвет влизат петима представители на ВСС и двама на Министерството на правосъдието. Председател е шефът на ВКС (сега Лозан Панов), по право влизат председателят на ВАС (Георги Колев) и главният прокурор (Сотир Цацаров). Останалите двама от ВСС в този състав на съвета са Светла Петкова и Мария Кузманова. Представители на министерството са министърът (Екатерина Захариева) и деканът на юридическия факултет на СУ проф.Сашо Пенов.

Отсега било  ясно, че Георги Колев ще подкрепи Станков – двамата се познават от години, работеха заедно в наказателната колегия на Софийския градски съд. Станков вероятно ще е избраникът и на двете дами от ВСС.

Лозан Панов е за втори мандат на Йорданов. Неофициално се твърди, че той има подкрепата на министър Захариева, както и на Сашо Пенов.

На чия страна ще застане Сотир Цацаров предстои да видим.

Изслушването на кандидатите ще е публично.

 

About Елена Енчева

Проверете също

Заключение на ген. адвокат: Закриването на Специализарания наказателен съд не противоречи на правото на ЕС

Гнералният адвокат Сampos Sanchez–Bordona  от  Съда на ЕС обяви в закючение, че  закриването на специализирания …

Общото събрание на Гражданската и Търговската колегии на ВКС отклони тълкувателно решение за отводите на съда

Общото събрание на Гражданската и Търговската колегии на ВКС отклонява предложението за постановяване на тълкувателно …

Един коментар

  1. Станков е от най-компрометираните личности в съдебната власт. Като министър я съсипа. Като съдия съдебните му решения се диктуваха от правителството. Като личност е внушаем, безнравствен и нагъл. Няма никакъв шанс да търси да оглави НИП, ако няма лични интереси или не обслужва чужди лични интереси. Да не говорим, че не разбира нито от право, нито от обучение на юристи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.