Последни новини
Home / Без категория / Еврокомисар Вера Юрова: За да падне наблюдението, дайте резултати

Еврокомисар Вера Юрова: За да падне наблюдението, дайте резултати

Defakto.bg

Евронаблюдението над правосъдието и вътрешния ред в България може да бъде прекратено, когато са налице осезаеми резултати. Това заяви еврокомисарят по правосъдие, потребители и равенство на половете Вера Юрова след срещи с правосъдния министър Екатерина Захариева и главния прокурор Сотир Цацаров, цитирана от правосъдния пресцентър. И допълни: „Дали този механизъм ще бъде прекратен за България, зависи от постиженията ви. Очакваме осезаеми резултати. А това не са само нови закони,  но и ефективното им прилагане с решения, почиващи на ясни съдебни процедури.  Такива, които да доведат до осъдителни присъди за корупция срещу публични личности“.

Еврокомисарят бе категорична: „Искам механизмът да отпадне в разумен срок. Но дори и политическите решения трябва да се базират на реални факти. А реформата ще е факт и когато доверието на българите в съдебната система и прокуратурата се завърне“.

Тя и министър Захариева дадоха съвместен брифинг.

„Останах с много добри впечатления от работата на министър Екатерина Захариева в областта на съдебната реформа. След разговора си с нея и с главния прокурор Сотир Цацаров усетих силната политическа воля за промяна в прокуратурата и съдебната система, която ще бъде доведена до успешен финал“, каза еврокомисарят.

„Основен фокус на срещата беше създаването на Службата на европейския  прокурор, чието създаване България подкрепя. Изключително активно подкрепяме създаването на тази служба и считаме, че тя ще е много полезна да защитава финансовите интереси чрез наказателно правосъдие, ще подпомогне ефективното преследване на измами и други престъпления, които засягат всички европейски държави пряко или косвено“, заяви правосъдният министър. Тя посочи, че на последния Съвет на ЕС през март е обсъждано финансирането на службата и България продължава да е на позиция, че такъв незначителен въпрос не може да спре създаването на Службата. „Следва ние заедно всички да намерим решение на този проблем“, подчерта Захариева.

„Обсъдихме и мерките за действие, произтичащи от европейската Директива за борба с тероризма. Обясних, че още миналата година са предприети изменения в Наказателния кодекс във връзка с пътуването с цел тероризъм. Така на практика българският Наказателен кодекс е по-рестриктивен от приетите в Директивата мерки. В него се предвижда и пътуването с цел тероризъм в границите на ЕС също да бъде криминализирано“, каза Екатерина Захариева.

В отговор на въпрос кога у нас ще пристигнат евроексперти, които ще анализират работата на прокуратурата, Юрова отговори, че в момента се провежда тяхната селекция.

„Готови сме за експертите в прокуратурата. Изпратили сме им предварителна информация. Процесът за подбор на експерти е почти финализиран, но  това не зависи от нас. Колкото по-скоро дойдат, толкова по-добре за страната ни. Надявам се те да участват и в процедурата по второто изменение на Закона за съдебната власт“, каза Екатерина Захариева.

С Цацаров обсъждали бежанската криза и  радикалния ислям

На срещата с главния прокурор Цацаров са били обсъждани бежанската криза, трафика на хора и противодействието на прокуратурата срещу радикалния ислям, съобщиха от ведомствения пресцентър. Сотир Цацаров е посочил, че е увеличен капацитетът на прокуратурите в пограничните райони, предвид бежанския поток и увеличаване на случаите на трафик на хора. България предприема превантивни действия за неразпространяването на радикален ислям и нас, заявил той. И подчертал, че се подготвя антитерористично законодателство, като прокуратурата участва с експертна помощ в работната група, заедно с МВР и ДАНС.

По повод съдебната реформа Сотир Цацаров е заявил, че разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегии и промените в Закона за съдебната власт дават необходимите гаранции, че независимостта на съдебната власт ще бъде увеличена, при ясно разписани правила и отговорности за магистратите.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Главните прокурори на България и Турция откриха съвместен форум за противодействие на тероризма

  Противодействието и неутрализирането на терористични престъпления, начините за идентифициране на терористични клетки, както и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.