Последни новини
Home / Законът / Патриотите записват радикалния ислям в НК

Патриотите записват радикалния ислям в НК

Defakto.bg

Проповядването на радикален ислям изрично да се запише в Наказателния кодекс като престъпление против републиката. За това настояват в проект за промени на НК, внесен в парламента, Красимир Карачанов и други депутати от Патриотичния фронт.

Конкретно те искат в чл. 108 от НК (проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология, което се наказва с до 3 г. затвор) да се запише и радикалния ислям. А в чл. 93 да се създаде нова точка 31: „Идеология „радикален ислям“ се проповядва от едно лице, когато то с думи, действия или разпространение на текстове или символи агитира за някоя от следните идеи: за създаване на Ислямска държава (Халифат), за налагане на законите на „Шериата“ над светските, за насилствено налагане на религиозни принципи и норми на поведение, характерни за исляма или пропагандира насилие във вид на свещена война (джихад) срещу немюсюлмани. Същото деяние е налице, когато се набират последователи или средства в подкрепа на терористични организации, чиято идеология е базирана на исляма или се извършва агитация в полза на такива организации“.

В мотивите си патриотите заявяват, че радикалният ислям няма нищо нищо общо с класическия и изследователи го наричат „ислямофашизъм“. Обясняват какво е религия, а какво – идеология и колко жертви е взел бумът на международния тероризъм.

Преследването на проповедите на радикален ислям е възможно и в момента. Справка – делото в Пазарджик

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова: Не виждам причина за удължаване на срока за закриване на спецправосъдието

  „Приетият закон за  закриването на специализираното правосъдие е пределно ясен – той предвижда 3-месечен …

ВКС отмени присъдата за убийство на баща от дъщеря и зет, връща делото за ново разглеждане на САС

ВКС връща на САС за ново разглеждане делото за убийството на 86-годишния  Стефан Янев в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.