Последни новини
Home / Законът / Патриотите записват радикалния ислям в НК

Патриотите записват радикалния ислям в НК

Defakto.bg

Проповядването на радикален ислям изрично да се запише в Наказателния кодекс като престъпление против републиката. За това настояват в проект за промени на НК, внесен в парламента, Красимир Карачанов и други депутати от Патриотичния фронт.

Конкретно те искат в чл. 108 от НК (проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология, което се наказва с до 3 г. затвор) да се запише и радикалния ислям. А в чл. 93 да се създаде нова точка 31: “Идеология “радикален ислям” се проповядва от едно лице, когато то с думи, действия или разпространение на текстове или символи агитира за някоя от следните идеи: за създаване на Ислямска държава (Халифат), за налагане на законите на “Шериата” над светските, за насилствено налагане на религиозни принципи и норми на поведение, характерни за исляма или пропагандира насилие във вид на свещена война (джихад) срещу немюсюлмани. Същото деяние е налице, когато се набират последователи или средства в подкрепа на терористични организации, чиято идеология е базирана на исляма или се извършва агитация в полза на такива организации”.

В мотивите си патриотите заявяват, че радикалният ислям няма нищо нищо общо с класическия и изследователи го наричат “ислямофашизъм”. Обясняват какво е религия, а какво – идеология и колко жертви е взел бумът на международния тероризъм.

Преследването на проповедите на радикален ислям е възможно и в момента. Справка – делото в Пазарджик

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.