Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата оспори 93 общински наредби заради незаконни такси

Прокуратурата оспори 93 общински наредби заради незаконни такси

Defakto.bg

Прокуратурата е оспорила като нищожни общински наредби, регламентирали административни процедури и съответно такси без законова основа за тях. Това съобщиха от прокурорската пресслужба.

Ето каква се казва в съобщението:

„След извършена проверка, разпоредена от Върховна административна прокуратура, окръжните прокуратури  в страната подадоха 93 протеста и поискаха от административните съдилища обявяване на нищожност на текстове от общински наредби, незаконосъобразно регламентиращи издаване на „разрешения за разкопаване /прокопаване“   на улични и тротоарни настилки и вътрешноквартални пространства, респ. задължение за заплащане на такси от граждани и организации за издаване на такива административни актове.

Изготвени са и 27 предложения до общините за отстраняване на закононарушения в инспектираните области, а в три общини, по собствена инициатива, е стартирал процес на нормативна промяна.

В началото на 2016г. Върховна административна прокуратура разпореди  на окръжните прокуратури, включително Софийска градска прокуратура  извършване  на проверка по  реда на надзора за законност върху всички подзаконови актове, издавани от общинските съвети в страната.

В хода на тази проверка е установено, че в наредбите, приети от общинските съвети в общините в страната са регламентирани  различни административни процедури и местни такси, които нямат законова основа и незаконосъобразно гражданите са натоварени с административни и финансови тежести.

Едни от най- честите незаконни административни  процедури и такси   са свързани с издаване на  „разрешения за разкопаване /прокопаване“  на улични и тротоарни настилки и вътрешноквартални пространства.

Проверката на прокуратурите в страната е установила, че в 112 общини  са приети наредби, в които са въведени ред и условия за издаване на такива разрешителни, както и задължения за заплащане на такси от граждани и организации за издаване на такива административни актове.

Такива разпоредби  са незаконосъобразни,  тъй като нямат законно основание. Недопустимо е въвеждането на незаконни административни процедури и събиране на такси от гражданите.

Съгласно чл. 72 ал.1 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) работите, свързани с разкопаване на улични и тротоарни настилки и вътрешноквартални пространства, се извършват въз основа на разрешение за  строеж.

В тези случаи  единственият индивидуален административен акт, който се изисква от закона е разрешението за строеж и липсва друго законно основание за издаване на разрешение за разкопаване. Такава услуга не е предвидена нито в Закона за местните данъци и такси, нито в друг специален закон и е недопустимо събирането на местни такси за технически услуги, които не почиват на законова разпоредба.

Не могат да се обосноват и материално – технически и административни разходи за общините по извършване на услугата, тъй като съгласно ЗУТ строителят на улични мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура е длъжен да извърши за своя сметка необходимите възстановителни работи в срока, определен от общинската администрация.

В района на Апелативна прокуратура – Варна са установени такива разпоредби в 21 общински наредби, а прокуратурите от този район са подали 19 протеста до административните съдилища.

В района на Апелативна прокуратура – Велико Търново са открити 12 общински наредби, в които са регламентирани такива разпоредби и са подадени 8 протеста.

В района на Апелативна прокуратура – Бургас установените наредби са 15, а подадените прокурорски протеста – 14.

В района  на Апелативна прокуратура –Пловдив  установените наредби са 30, прокуратурите са подали 28 протеста до административните съдилища и са изготвили 2 предложения до общините за отстраняване на незаконосъобразната правна уредба.

За района на Апелативна прокуратура – София е установено, че в 34 общински наредби има текстове, създаващи такива незаконни административни  и финансови тежести, като са подадени 24 протеста до административните съдилища.

От ВАП е създадена допълнителна организация за качественото и точно завършване на проверката, след като са констатирани и други общини, в които са въведени до незаконосъобразно изискване на разрешения и внасяне на такси.

В заключителния етап ще се преценят предпоставките за допълнително внасяне на протести в административните съдилища“.

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.