Последни новини
Home / Законът / Промените в съдебния закон излязоха в „Държавен вестник“

Промените в съдебния закон излязоха в „Държавен вестник“

Defakto.bg

Промените в Закона за съдебната власт, които описват правилата за разделяне на ВСС и работата на съдийската и прокурорската колегии, за пряк избор на кадровиците от всички съдии, прокурори и следователи в страната и др. излязоха в „Държавен вестник“. Там са и новите заплати на членовете на Висшия съдебен съвет, подарени им от мнозинство и опозиция в парламента. Измененията влизат в сила във вторник. Така че още следващия месец кадровиците ще се подпишат под заплати, равни на тези на „тримата големи“ в Темида – близо 7000 лв..

Извън скандалната поправка, принципните изменения са известни. Сега предстои самият ВСС да реши как ще се раздели. А следващите избори за нов съдебен съвет вече ще са по новите правила. Според тях депутатите ще избират 11 члена от парламентарната квота с 2/3 мнозинство, а вотът на съдиите, прокурорите и следователите за техните пратеници ще е на принципа „един магистрат-един глас“. Зачертано бе обаче  поисканото от Съюза на съдиите правило при номинирането на съдебни кадровици депутатите да дават информация как са се спрели точно на тези кандидати.

Поправките подробно описват изборните правила за общите събрания на магистратите – провеждането им в две последователни съботи (в първата ще се изслушват кандидатите, във втората ще се гласува), от с хартиени бюлетини, нужното мнозинство за признаване на изборите (участието на поне половината от всички съдии, прокурори, следователи в страната в тях). Дадена е и алтернативна възможност вотът да е електронен и дистанционен, в случай че преди избора ВСС е внедрил система, гарантираща тайната на вота и свободното волеизявление. Гласуването може да е и машинно.

С поправките се създават нови комисии по атестирането и конкурсите към двете колегии, в които освен членове на ВСС ще участват и действащи магистрати с високи рангове и мандат от максимум 2 г.

В закона категорично е записано, че занапред освен за избора на тримата големи ВСС трябва да събира квалифицирано мнозинство от 17 гласа, за да може да уволни свой член.

Уредено е преминаването на недвижите имоти на третата власт под управлението на ВСС.

Любопитна е една финална поправка, с която се изпълнява отдавнашно желание на този, а и на предишни съвети. С нея на кадровиците, които не могат да постановяват решения на базата на секретна информация, се дава автоматичен достъп до всички нива на класифицирана информация. Условието е за това да има решение на пленума или на една от двете колегии на ВСС.

Всички изменения можете да прочетете тук.

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществуват заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.