Последни новини
Home / Законът / Съветът за съдебна реформа прие пътна карта за реформата

Съветът за съдебна реформа прие пътна карта за реформата

Defakto.bg

Разработване на регистри за деклариране на имуществото на магистрати и конфликт на интереси, нова наказателна политика, цялостен модел и закон за съдебните експертизи, както и реформа в затворното дело, са сред най-важните мерки в Пътната карта за продължаване на реформата в съдебната система.  Това съобщиха от Министерството на правосъдието.

Картата е обсъждана на второто извънредно заседание на Съвета за съдебна реформа.

Ето какво още съобщават от министерството:

„След 4-часов дебат бяха приети текстовете, които предвиждат мерки за гарантиране на независимостта на съда, прокуратурата и следствието, ефективен достъп до правосъдие, ефективна наказателна политика, реформа в юридическото образование и повишаване на доверието в системата. За конкретните действия е предложено финансиране от държавния бюджет и от Оперативна програма „Добро управление“ .

Правосъдният министър уточни, че в преработения проект на Пътна карта са включени нови дейности, свързани с комуникационното оборудване на органите на съдебната система, развитие на виртуалната мрежа, създаване на  регистри и други, „така че да не се финансират само анализи, каквито бяха критиките към първоначалния вариант на картата“.

Част от мерките вече са реализирани, посочи Захариева, като цитира първите промените в Закона за съдебната власт, които бяха приети от Народното събрание.

Съветът прие Инспекторатът към ВСС и ВСС да изготвят методология за извършване на проверката за почтеността на магистратите и да разработят регистър за деклариране на разширен кръг обстоятелства, включително фактически съжителства и принадлежност към организации с непубличен характер.

„Важно е да дадем възможност на Инспектората, в партньорство с ВСС, да изработят проект, с който да получат финансиране за осъществяването на тази цел“, заяви правосъдният министър. Тя припомни, че до момента Инспекторатът не разполага с такава методология.

По предложение на министър Захариева Съветът прие да намали част от сумата, посочена за анализ на етичните правила за магистрати, с цел част от парите де се пренасочат за изработването на проект, с които да се кандидатства за проучване на дисциплинарната практиката и нейното уеднаквяване.

Концепция за нова наказателна политика, закон за съдебните експертизи и реформа в затворното дело, включваща ефективно въвеждане на електронното наблюдение и мерки в отговор на негативните констатации на Европейския съд по правата на човека, също са част от гласувания стратегически документ.

Представителите на Оперативна програма „Добро управление“ напомниха, че срокът за подаване на документите по проектопредложенията за мерките изтича в края на 2016 г. Те уточниха, че одобрените проекти могат да се изпълняват до края на 2018 г.“

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.