Последни новини
Home / Избрано / Когато и съдът остане без думи

Когато и съдът остане без думи

Defakto.bg

Родители на момиченце, починало от левкемия, осъдиха за 100 000 лв. МЗ и Фонда за лечение на деца заради дискриминационния отказ то да се лекува в чужбина

| images3I553R4K Павлина Желева, Правен Свят

Обективно оправдано ли е едно дете да бъде лекувано в медицинско заведение, което, независимо от високата компетентност на работещите в него специалисти, разполага с по-малки възможности за справяне с усложненията и страничните ефекти, само защото в неговия случай съществува по-малък риск от възникване на определени животозастрашаващи усложнения и странични ефекти, а друго дете да се лекува в заведение, което разполага с по-големи възможности за преодоляването на същите усложнения и странични ефекти, само защото в неговия случай съществува по-висока вероятност от тяхното възникване?“

И отговорът ѝ е категоричен – не. Затова КЗД постановява, че е налице дискриминация спрямо малката Габриела. Впрочем накрая момиченцето заминава за Италия със средства на дарители, но вече е твърде късно.

Според КЗД до дискриминацията на детето се е стигнало не само заради отказа на фонда то да се лекува в чужбина. Предпоставка за нея е и бездействието на Министерството на здравеопазването. Ведомството, според комисията, е трябвало да създаде такива условия, които да гарантират, че по възможно най-ефикасен начин специалистите могат да се борят с усложненията и страничните ефекти, свързани с лечението на онкохематологичните заболявания. Постигането на тези условия е поставено като основна цел в Националната програма за развитие на трансплантацията на стволови клетки в Република България 2007 – 2013 г. на Министерския съвет. Тя обаче не е изпълнена.

Безсилието да спасиш живота на детето си

Решението на КЗД, че Габриела е била дискриминирана, вече е влязло в сила. И  родителите ѝ завеждат дело за обезщетение за вреди по чл. 71, ал1, т. 3 от Закона за защита от дискриминация срещу Министерството на здравеопазването и Фонда за лечение на деца. То тече по правилата на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Делото е на доклад на съдия Александър Митрев от Пловдивския административен съд. В решението си, с което признава иска на родителите и осъжда фонда и министерството солидарно да им платят обезщетение от 100 000 лв., той се опира на влезлия в сила акт на КЗД.

„Дори да се приеме, че решението на КЗД е установило дискриминационно третиране спрямо Габриела, а не спрямо нейните родители, резултатът от неравното третиране пряко рефлектира върху правната сфера на ищците. Те са се почувствали дискриминирани именно поради дискриминационното отнасяне, осъществено спрямо детето им“, обяснява съдия Митрев. А в решението си коментира твърдението на министерството и фонда за недопустимост на иска така: „Тезата на ответниците, че искът е недопустим, поради обстоятелството, че дискриминационното отношение било налице само спрямо починалото дето, без това да рефлектира спрямо родителите му, е несъстоятелна до степен, граничеща с цинизма. Още по-грубо и абсурдно е изложеното в защитната теза на ответниците твърдение, че доказателства за евентуални настъпили неимуществени вреди за родителите не били събрани или ако били събрани такива, то те се отнасяли единствено за бащата на детето, но липсвали доказателства за преживени страдания за майката на Габриела. Настоящият състав счита за излишен по-нататъшния коментар на подобни аргументи“.

Съдът установява, че е налице неправомерно бездействие от страна на министерството да изпълни задълженията си по Националната програма за развитие на трансплантацията на стволови клетки. И заключава, че ако в България са били създадени условия да се извършва най-качествено, според възможностите на страната, лечение на хората с онкохематологични заболявания, ако е бил подсигурен необходимият брой донори на костен мозък и е било натрупано достатъчно количество на генетичен материал в обществена банка за стволови клетки и пъпна връв, е нямало да се наложи Габриела и родителите ѝ да търсят финансиране от държавата за лечение в чужбина.

„Макар да са налице отделни деяния на всеки от ответниците, осъществени съответно чрез бездействие, от страна на министерството, и чрез издаване на отказ, от страна на фонда, то те причиняват общ вредоносен резултат, а именно – значително затрудняване и забавяне на необходимото лечение на Габриела. На практика, Габриела е лишена от възможност да получи, както в рамките на България, така и в чужбина, своевременно и адекватно лечение“, заявява съдия Митрев.

Съдът констатира, че родителите на момиченцето са станали преки свидетели на невъзможността дъщеря им да получи адекватно и своевременно лечение, вследствие на отказа на фонда. „Родителите е трябвало да понесат болката и страданието на дъщеря си за периода, в рамките на който поради постановения отказ на практика се е стигнало до забавяне на лечението на Габриела, както и да се справят с чувството за вина и безсилие да осигурят своевременно лечение на дъщеря си, като тези страдания продължават и към момента и едва ли ще бъдат заличени до края на живота им“, пише в решението.

„Липсата на осигурени условия за провеждане на адекватно и достъпно лечение в страната както и факта, че е ненужно забавено своевременното, животоспасяващо лечение в чужбина са довели родителите до страдание, болка, стрес и чувство на безсилие и вина“, заключава съдия Митрев.

Решението му може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

 

About De Fakto

Проверете също

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.