Последни новини
Home / Без категория / Нов скандал за българското гражданство – ВМРО иска оставки

Нов скандал за българското гражданство – ВМРО иска оставки

Defakto.bg

Получаването на българско гражданство по произход е на път да роди пореден скандал.

В декларация, прочетена от парламентарната трибуна на 8 април, от ВМРО поискаха оставката на директора на „Българско гражданство” в Министерството на правосъдието Катя Матева, която саботирала даването на гражданство на българи от Македония. От името на партията, партньор в управлението като част от патриотите, Юлиан Ангелов настоя и „на всички тези хора, на които през последните години незаконово им беше отказано гражданство, да им бъдат преразгледани отново заявленията”. От ВМРО искат начело на дирекция „Българско гражданство” да бъдат сложени „кадърни хора, които са български патриоти, които ще защитават националните интереси и българите зад граница!”. А институциите, от които зависи целият процес, „да не тълкуват законите, което не им е работа, а да ги прилагат”.

Ултиматумът на ВМРО бе придружен с два конкретни примера. Първият – демонстриран различен аршин спрямо две рождени сестри. На едната й било дадено българско гражданство по произход, а на другата – отказано. Вторият факт – че в момента има преписки още от 2012 г., които не са разглеждани. И над 5000 преписки, задържани за допълнителна обработка за доказване на български произход.

В запитване до Министерството на правосъдието De Facto Legal поиска справка има ли такива преписки, както и дали наистина по различен начин е процедирано с две рождени сестри. Официалните отговори и справки обаче изискват време. Дотук наши източници категорично отрекоха да е прилаган различен аршин спрямо близки роднини. И увериха, че законовите срокове за решаване на преписките се спазват. Каква е точната картина очакваме да разберем от министерството.

По закон даването на гражданство на основание български произход става по облекчена процедура и приключва в рамките на 12 месеца. В тези рамки кандидатите предоставят доказателства за произхода си, които подлежат на проверка, и минават интервю. От тях, за разлика от останалите кандидати за гражданство, не се изисква дори да докажат, че могат да говорят и пишат на български език. И част от тях не владеят езика на предците.

Боде очите обаче фактът, че сегашното искане на ВМРО далеч не е първият остър сблъсък на полето на българското гражданство, в който се е стигало дори до намеса на прокуратурата. Така през 2013 г. проверка на Върховната административна прокуратура установи поредица съмнителни действия на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Включително стотици издадени удостоверения на хора, чиито портрети досущ приличаха на ликовете на талибани. А преглед на справките установи, че като „доказателства” за българщина са сочени включително предци от „царпетрова България”. Това доведе до публичен скандал, затягане на редиците по отношение на проверките и смяна на върховете в ДАБЧ.

Междувременно миналата година депутати от ВМРО предложиха промяна в Закона за българите в чужбина, която позволява занапред български произход да се доказва и само на базата на нотариално заверена декларация. Проектът бе приет на първо четене в края на юли 2015 г., но не е минал на второ четене, т.е. тези поправки не са факт. И няма основание да се прилагат.

De Facto Legal продължава да следи темата.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Главните прокурори на България и Турция откриха съвместен форум за противодействие на тероризма

  Противодействието и неутрализирането на терористични престъпления, начините за идентифициране на терористични клетки, както и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.