Последни новини
Home / Законът / По случай деня на конституцията съдиите в Пловдив организират Ден на отворените врати

По случай деня на конституцията съдиите в Пловдив организират Ден на отворените врати

Defakto.bg

По случай  Деня на Конституцията, на 15 април 2016 год. (петък) от 10:00 ч., в зала № 1 на АС, Апелативен, Окръжен и Районен съд Пловдив организират Ден на отворените врати.

Гости на магистратите ще са студенти от Юридическия факултет на Пловдивския университет; от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, специалност „Графичен дизайн и фотография“; ученици от Професионалната гимназия по туризъм и Основно училище „Христо Г. Данов“.

Ще бъдат представени допуснатите до участие снимки, номинираните за награждаване кадри и обявени призовите места от фотоконкурса „Темида отблизо“.

Бъдещите юристи от Европейската асоциация на студентите по право /ЕЛСА/ ще представят възстановка по реален случай от съдебната практика на наказателно дело с обвинение за извършен грабеж при условията на опасен рецидив.

Общо 13 студенти по право от Пловдивския университет ще участват в процеса. Част от тях ще се изявят като съдия, съдебни заседатели, подсъдим, прокурор и адвокати. Други техни колеги ще се бъдат „призовани“ и „разпитани“ като свидетели и вещи лица. След това съдебният състав ще обяви своята присъда.

Инициативата се организира с цел студентите да се запознаят отблизо с работата на съдията, прокурора и адвокатите и в реална обстановка да проследят протичането на един наказателен процес в съда. Присъстващите в залата ще могат да следят и текстовете от Наказателно-процесуалния кодекс, които ще се прилагат за всеки един от стадиите по делото на мултимедиен екран.

Подготовката за възстановката на съдебния процес продължи почти два месеца. Студентите се подпомагат от трима съдии и 12 съдебни служители.

След приключване на процеса, на гостите ще бъде предоставена възможност да посетят деловодства на трите съдилища, в които да наблюдават работата на съдебните служители по образуването и движението на делата.

 

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ призова за спешни мерки срещу недосегаемата фигура на главния ни прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти спешно да приемат мерки за …

Никола Минчев, 34-годишен адвокат, е новият председател на 47-ото Народно събрание

Адвокатът Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ е новият председател на Народното събрание.  Трийсет и четири …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.