Последни новини
Home / Законът / Сигнал до Цацаров: Премиерът Борисов извършва престъпления срещу бежанците

Сигнал до Цацаров: Премиерът Борисов извършва престъпления срещу бежанците

Defakto.bg

Премиерът Бойко Борисов да бъде разследван за престъпления срещу бежанците, които търсят убежище и закрила в България. За това настояват в сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров 15 граждани и общественици. Начело е директорката на правната програма на Българския хелзинкски комитет адвокат  Маргарита Илиева. В петък тя се обърна с остро отворено писмо към  вътрешния министър Румяна Бъчварова заради зачестилите хайки срещу бежанци.

Ето сигналът до главния прокурор от днес:

„До
Главния прокурор на Република България,
Сотир Цацаров

С И Г Н А Л
против Бойко Борисов
за престъпления по  чл. 162, ал. 1 и чл. 320, ал. 1 НК
от общественици и граждани
Уважаеми господин Главен прокурор,

Съгласно данни, изнесени в медиите, на 10.04.2016 г. след проведено учение „против засилен миграционен натиск по море“ министър-председателят на Република България, Бойко Борисов, публично е заявил следното относно групите физически лица, които незаконно задържат по границите лица, търсещи убежище в страната и използват спрямо тях насилие:

„Аз се свързах с тези момчета, говорихме. Всяка помощ, която е за полицията, за „Гранична полиция“ и за държавата е добре дошла […] Но лично разговарях […] разговарях с тях, казах им, благодарих им, изпратих директора на „Гранична полиция“ да се срещне с тях, така че да си координират сигналите и това, което трябва, така че гражданите… тя държавата е наша обща. Всеки който помогне само едно „Благодаря“ заслужава. Така че вече сме го направили. Факт е, че изпратих от София до Бургас да дойде шефът на „Гранична полиция“, те се бяха свързали с граничарите на местния пункт. Така че само помощ е това.“.[1]

Действащите в страната групи от граждани, които задържат хора, преминаващи границата, представляват групи и организации, които извършват спрямо търсещите убежище престъпна принуда и насилие – деяния, съставомерни по чл. 162, ал. 2-4 и чл. 163, както и по чл. 143, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК).

Считаме, че са налице данни, че с горепосоченото изказване Борисов е извършил престъпления по чл. 162, ал. 1 и чл. 320, ал. 1 НК в условията на идеална съвкупност.

Налице са данни за извършено престъпление по чл. 162, ал. 1 НК, тъй като с посоченото изявление Борисов  подбужда към дискриминация и насилие, основани на народностната и етническата принадлежност на чужденците, пресичащи българската граница, търсейки убежище. Пряко поощряваните от него хайки за хора осъществят престъпна дейност, изразяваща се в нечовешко отнасяне, незаконно задържане и насилие спрямо търсещите убежище хора във връзка с това, че са чужденци, араби, мюсюлмани.

С посоченото изказване Борисов осъществява и състава на деянието по чл. 320 НК – явно подбуждане към престъпление. Престъпленията, към които премиерът подбужда, са тези по чл. 162, ал. 2-4 НК – употреба на насилие спрямо лица поради тяхната етническа принадлежност; образуване, ръководство и участие в организации и групи, която си поставят за цел или системно допускат такова насилие. Освен към тях, Борисов подбужда и към извършване на престъпления по чл. 163 НК – участие в тълпи, събрани за нападение на граждани във връзка с националната и етническата им принадлежност, както и към престъпления по чл. 143, ал. 1 НК – принуда над другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, посредством сила или заплашване.

Предвид гореизложеното, молим, да образувате досъдебно производство по случая и да ни уведомите за резултатите.

С уважение,

 1. адв. Маргарита Илиева
 2. Елена Кръстева
 3. Радослав Стоянов
 4. Борислав Димитров
 5. Благовеста Ламбрева
 6. Виктор Лилов
 7. Ивелина Карабашлиева
 8. Десислава Симеонова
 9. Сотир Костадинов
 10. Марко Марков
 11. Татяна Ваксберг
 12. Станимир Панайотов
 13. Рая Апостолова
 14. Явор Алексиев
 15. Мария Спирова“

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.