Последни новини
Home / Законът / Хаос с разделянето на ВСС

Хаос с разделянето на ВСС

Defakto.bg

Кадровата и дисциплинарна дейност блокират

От утре, 12 април, промените в съдебния закон влизат в сила и във ВСС би трябвало да заработят две колегии. А в съвета цари пълен хаос по въпроса как точно ще стане подялбата. Макар че самият ВСС миналия четвъртък реши на следващото си заседание да обсъди правилата за това, готов вариант още няма.

А междувременно кадровият орган на съдебната власт спира да кадрува и да решава дисциплинарни дела, докато не се раздели на съдийска и прокурорска колегии. Мотивът е, че от 12 април целият състав на съвета вече няма правомощия заедно да назначава, повишава, премества и наказва магистратите. В дневния ред за 14 април кадрови точки няма. Вероятно ще бъдат изтеглени и решенията по две дисциплинарни дела.

Проблемът е, че новите правила за двете колегии във ВСС, въведени с конституцията и доразвити с последните законови промени, трябва да проходят в действащия съдебен съвет, избиран по други критерии. И в този преходен етап именно на него му е възложено да реши как да се раздели. А именно кого от сегашните 11 парламентарни избраници да изпрати в колегията на съдиите (6 човека) и кого – в тази на прокурорите (5 човека). С останалите 11 от ВСС, избрани от професионалната общност, проблеми няма. В съдийската колегия отиват Милка Итова, Камен Иванов, Калин Калпакчиев, Юлия Ковачева, Галя Георгиева и Даниела Костова. В колегията на прокурорите и следователите съответно са Румен Боев, Михаил Кожарев, Елка Атанасова, Румен Георгиев. Там би трябвало да е и Камен Ситнилски, но ВСС го уволни.

Осем бивши и настоящи съдии за шест места

Очаквано, спорът е за това кой от парламентарната квота ще отиде в съдийската колегия и за претворяването на принципа, че подялбата става според „професионалната насоченост и квалификация” на кадровиците.

Преброяването в парламентарната квота на ВСС показва, че там има 8 на брой бивши и доскорошни съдии за 6 места в колегията. А именно: Галина Карагьозова, Соня Найденова, Светла Петкова, Каролина Неделчева, Димитър Узунов и Мария Кузманова са дошли във ВСС директно от съдийската скамейка. Юлиана Колева и Незабравка Стоева, които са били за последно адвокати, обаче в битието си на магистрати също са били само съдии и не са имали допир с професията на прокурорите. От което част от членовете на ВСС вадят аргумент, че и на двете мястото им не е в прокурорската колегия. Нещо повече – синът на Незабравка Стоева е действащ обвинител и това е било посочено от нея като аргумент срещу отиването й в колегията на прокурорите. По същата логика обаче отвод от съдийската колегия би трябвало да си направи Димитър Узунов, защото на него брат му е съдия. В подобни ситуации са и други кадровици – в малка България семейства от прависти бол. Но е трудно това да се приеме за разумен аргумент в и без това нажжената (от страсти) ситуация.

Да се тегли жребий?

Според „революционното малцинство” във ВСС в съдийската колегия сега трябва да влязат онези членове от парламентарната квота, които директно идват от тази професия. Те са точно 6. Останалите заемат места при прокурорите. Предложението им бе внесено днес. Те поискаха също подялбата да е първа точка в дневния ред за четвъртък.

Не всички кадровици обаче са съгласни с този начин на подялба. И предлагат съдиите във ВСС – бивши и настоящи да се разберат помежду си кой къде отива. А ако не – да се тегли жребий (интересно с какви аргументи именно той ще измести доскорошен съдия за сметка на бивш!). Сочат също, че две от съдийките – Светла Петкова и Каролина Неделчева са работили и като прокурори. И може би имат място в колегията на обвинителите. До късния следобед вчера единно решение нямаше. Ако до 1 месец кадровиците не се разделят сами, вместо тях ще го направи парламентът.

Блокаж

А междувременно кадровата и дисциплинарна дейност блокира. Поне според мнозинството в съвета. Още повече, че след подялбата тепърва ще се създават нови комисии по конкурсите и атестирането към двете колегии на ВСС. В които вече освен кадровиците ще влизат и действащи магистрати с върховен ранг, избирани от общите събрания на двата върховни съда и на двете върховни прокуратури. Срокът това да стане е 3 месеца.

Проблем ще има и с проверките за етичност и почтеност. За тях наистина преходните законови разпоредби предвидиха ред за довършване – приключилите проверки се внасят за решение пред съответните комисии на съдийската и прокурорската колегии. А висящите производства се довършват от различните етични комисии. От шумните проверки в момента без решение са тези за „шпицкомандата”, магистратите с влогове в КТБ и проверката за самоубийството на съдия Цветан Ценов, по която на 18 април е извикан шефът на СГС Калоян Топалов.

Въпросът е какво става със сигналите за неетично поведение, които след 12 април ще постъпят във ВСС. С тях по принцип вече трябва да се занимава съдебният инспекторат. Но правилата за това още не са описани в ЗСВ и ще са предмет на втория пакет законови поправки.

 

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.