Последни новини
Home / Без категория / ВСС се отчете пред посланици и дипломати

ВСС се отчете пред посланици и дипломати

Defakto.bg

На 11 април 2016 г., в сградата на Висшия съдебен съвет /ВСС/, по инициатива на комисия „Международна дейност” се проведе третата информационна среща на членове на ВСС с посланици и представители на чуждестранните дипломатически представителства акредитирани у нас, от страните – членки на Европейския съюз, Кралство Норвегия, Съединените американски щати. Това съобщиха днес от ВСС.

Ето пълният текст на съобщението:

„Поканата уважиха с присъствието си посланиците на Словашката република, Дания, Норвегия, Нидерландия, Федерална Република Германия, Чешката република, Унгария, както и представители на дипломатическите мисии на Австрия, Белгия, Великобритания, Ирландия Полша, Испания, Португалия, Финландия и САЩ. Сред гостите бе и Юри Тавание, постоянен представител на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка в България.

Сред участниците бяха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и членовете на ВСС Галина Карагьозова,  Галя Георгиева,  Димитър УзуновКалин Калпакчиев, Магдалена Лазарова, Милка Итова, Светла Петкова и Соня Найденова.

Информационната среща бе открита от представляващия ВСС Димитър Узунов, който заяви, че членовете на Съвета подкрепят направените  законодателните промени, част от които са съобразени с направените от ВСС предложения, в отговор на очакванията на обществото и препоръките на ЕК за обективност, предвидимост и прозрачност.

На срещата бяха представени презентации по темите: „Оптимизиране на щатната численост в органите на съдебната власт чрез съкращаване и разкриване на длъжности” от Милка Итова, член на ВСС и председател на Комисията по предложенията и атестирането на съдии, прокурори и следователи; „On-line” излъчване  на заседанията на ВСС” от Магдалена Лазарова, член на ВСС и председател на Комисия „Публична комуникация”; „Правилата за оценка на натовареността на съдиите и софтуера за измерване на работното натоварване” от Калин Калпакчиев, член на ВСС и председател на Комисията по анализ и отчитане степента на натовареност на органите на съдебната власт. Демонстрирана бе информационната система за управление на информацията за натовареността на съдилищата от Марин Кошутов – управител на „Смарт системс 2010” ЕООД.

Галина Карагьозова, член на Комисията по предотвратяване и установяване конфликт на интереси и взаимодействие с ИВСС представи резултатите от постоянното наблюдение, идентифицираните проблеми и предупредителните мерки от страна на ВСС във връзка със забавените съдебни производства и тяхното приключване в разумни срокове.

Председателят на Комисията по дисциплинарните производства Галя Георгиева информира дипломатите за образуваните от настоящия състав на Съвета дисциплинарни дела, направи преглед на дисциплинарната дейност, предприетите мерки в отговор на препоръките на ЕК и предстоящите действия с цел подобряване дисциплинарната практика на ВСС.“

About De Fakto

Проверете също

Пълна дигитализация на имотния регистър, предлага законопроект на МП, публикуван за обсъждане

Осигуряване на пълна дигитализация на имотния регистър, воден от Агенцията по вписванията, чрез създаване на …

След конкурс, повишиха девет съдии в окръжните съдилища – търговска колегия

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет повиши  класираните магистрати в  конкурс за окръжните съдилища – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.