Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор: Граждански арест няма и не може да има!

Главният прокурор: Граждански арест няма и не може да има!

Defakto.bg
Граждански арест няма и не може да има, заяви главният прокурор Сотир Цацаров по повод зачестилите хайки за бежанци.
„Абсолютно недопустимо е отряди, отделни лица, формирования, организации, както и да се наричат те, било отряди за защита, организации за съдействие и т.н. да се опитват да изземват функции на държавни органи, да си присвояват тези функции и да осъществяват това, което някои медии нарекоха лов на бежанци. Това няма да бъде допуснато и мога да гарантирам, че всички такива опити ще бъдат преследвани от прокуратурата с цялата тежест на закона“, категоричен бе днес Цацаров, цитиран от БГНЕС.
Някои от участниците в последната хайка край река Резовска вече били идентифицирани, а пусналият скандалния клип със завързаните бежанци е задържан, съобщи главният прокурор. По случая работи прокуратурата в Малко Търново. „Вчера изисках справка от директора на Гранична полиция. В резултат на тази справка сме успели да локализираме мястото, където са задържани бежанци, мястото, където спрямо тях е упражнено насилие, както и мястото, където впоследствие те са били открити от органите на Гранична полиция. Към настоящия момент лицето, което е правило изявления и е направило публичен клипа в интернет и очевидно е участвал в тази грозна сцена, е задържано за 24 часа със съдействието на ОД на МВР Бургас. Текат интензивни действия по разследването“, зарече се обвинител №1.  Провеждат се и разпознавания, които са започнали в 15.00 часа днес, на които ще трябва да се идентифицират участниците в хайкта. „Досъдебното производство се води за противозаконно лишаване от свобода. Искам да повторя още веднъж: едно е съдействието на полицията, едно е гражданското задължение на всеки от нас. Опитите на някой да се прави на гранична полиция, на криминална полиция или на каквото и да било друго са откровена форма на нарушаване на закона“, заяви Цацаров.
В отворени писма правозащитници неведнъж призоваха институциите да дадат отпор на лова на бежанци. А вчера в писмо до самия Сотир Цацаров 15 юристи и граждани го призоваха да потърси отговорност на премиера Бойко Борисов за изразената от него подкрепа за хайките.

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.