Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор: Граждански арест няма и не може да има!

Главният прокурор: Граждански арест няма и не може да има!

Defakto.bg
Граждански арест няма и не може да има, заяви главният прокурор Сотир Цацаров по повод зачестилите хайки за бежанци.
„Абсолютно недопустимо е отряди, отделни лица, формирования, организации, както и да се наричат те, било отряди за защита, организации за съдействие и т.н. да се опитват да изземват функции на държавни органи, да си присвояват тези функции и да осъществяват това, което някои медии нарекоха лов на бежанци. Това няма да бъде допуснато и мога да гарантирам, че всички такива опити ще бъдат преследвани от прокуратурата с цялата тежест на закона“, категоричен бе днес Цацаров, цитиран от БГНЕС.
Някои от участниците в последната хайка край река Резовска вече били идентифицирани, а пусналият скандалния клип със завързаните бежанци е задържан, съобщи главният прокурор. По случая работи прокуратурата в Малко Търново. „Вчера изисках справка от директора на Гранична полиция. В резултат на тази справка сме успели да локализираме мястото, където са задържани бежанци, мястото, където спрямо тях е упражнено насилие, както и мястото, където впоследствие те са били открити от органите на Гранична полиция. Към настоящия момент лицето, което е правило изявления и е направило публичен клипа в интернет и очевидно е участвал в тази грозна сцена, е задържано за 24 часа със съдействието на ОД на МВР Бургас. Текат интензивни действия по разследването“, зарече се обвинител №1.  Провеждат се и разпознавания, които са започнали в 15.00 часа днес, на които ще трябва да се идентифицират участниците в хайкта. „Досъдебното производство се води за противозаконно лишаване от свобода. Искам да повторя още веднъж: едно е съдействието на полицията, едно е гражданското задължение на всеки от нас. Опитите на някой да се прави на гранична полиция, на криминална полиция или на каквото и да било друго са откровена форма на нарушаване на закона“, заяви Цацаров.
В отворени писма правозащитници неведнъж призоваха институциите да дадат отпор на лова на бежанци. А вчера в писмо до самия Сотир Цацаров 15 юристи и граждани го призоваха да потърси отговорност на премиера Бойко Борисов за изразената от него подкрепа за хайките.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.