Последни новини
Home / Законът / Конституционният съд реши: Адвокатите не могат да проверяват съдии, прокурори и разследващи

Конституционният съд реши: Адвокатите не могат да проверяват съдии, прокурори и разследващи

Defakto.bg

Адвокатските съвети не могат да проверяват дали магистрати, разследващи или чиновници са оказали дължимото уважение на техни колеги и да ги предлагат за дисциплинарни наказания. Тези текстове от Закона за адвокатурата са противоконституциони. Това реши днес Конституционният съд по доклад на председателя си Борис Велчев. Делото бе образувано по искане на главния прокурор Сотир Цацаров.

На „особено мнение“ са съдиите Филип Димитров и Румен Ненков. Макар по принцип да е съгласна с решението на мнозинството, свое становище по мотивите ще представи съдия Кети Маркова.

С какви точно аргументи КС обявява противокоституционност обаче остава загадка. Въпреки предварителна уговорка днес да се публикува поне част от диспозитива на решението, мнозинството в съда не се е съгласило. За това мотивите ще станат известни известни едва утре.

„Без да видя мотивите, не мога да правя коментар“, заяви пред De Facto Legal председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова. Защитниците запазват правото си да реагират в близките дни.

Сотир Цацаров оспори пред КС четири текста от Закона за адвокатурата. Те регламентираха провеждането на проверка за неоказано дължимо уважение на адвокат (чл. 29, ал. 2, ал. 3 и ал. 4 от ЗА), както и отправянето на предложение за дисциплинарно наказание на виновния магистрат, разследващ или служител на администрация (чл. 30, ал. 1 от ЗА). Най-общо правилата предвиждаха в тези случаи проверката да се извършва от член на адвокатския съвет съвместно с представител на съответното ведомство, ако такъв бъде излъчен в срок. При установяване на „виновно поведение“ на съдия, прокурор, следовател, разследващ полицай, митничар или чиновник, адвокатският съвет можеше да отправи предложение за наказването му.

Според Сотир Цацаров обявените за противоконституционни текстове надхвърлят правомощията на адвокатурата и нарушават принципите на правовата държава, върховенството на закона и независимостта на съдебната власт. Мнозинството в КС принципно се е съгласило с него.

С решение от днес Конституционният съд единодушно е отклонил като недопустимо и искането на омбудсмана Мая Манолова срещу поправки в Закона за акцизите, предвидили ограничения и задължения за казаните за ракия. Мотивът е, че в случая се засягат не права на граждани, а на търговци. А омбудсманът няма правомощия да занимава КС с тях.

 

На особено мнение по диспозитива, отнасящ се до чл. 29, ал. 2-4 ЗА, както и със становище по мотивите за противоконституционността на чл. 30, ал. 1 ЗА остана съдия Румен Ненков. На особено мнение изцяло остана съдия Филип Димитров. Становище по мотивите в частта им, относима към чл. 29, ал. 2-4 ЗА ще представи и съдия Кети Маркова.

About De Fakto

Проверете също

Окончателно: ВАС отхвърли спора за дипломата на главния прокурор Иван Гешев като „юрист“

Състав на Върховния административен съд (ВАС)  отхвърли като недопустимо оспорването на   дипломата на главния прокурор …

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.