Последни новини
Home / Без категория / Нов и единствен играч в надпреварата за Софийския апелативен съд

Нов и единствен играч в надпреварата за Софийския апелативен съд

Defakto.bg

Зам.-председателят на САС Даниела Дончева е кандидат за председател

В четвъртия поред изборен тур за председател на Софийския апелативен съд се появи нов играч. Зам.-шефът на САС Даниела Дончева е единственият кандидат за поста, става ясно от страницата на ВСС. Тя оглавява гражданското отделение на съда от 2009 г. Срокът за подаване на документи изтече.

Ключовият съд, който е втора инстанция по делата срещу министри, депутати, магистрати и гледа спорове за милиони, е без титулярен председател от средата на 2014 г., когато Веселин Пенгезов бе отстранен малко преди да изтече мандатът му. Оттогава САС все временно се управлява от най-дългогодишният зам.-преддседател Стефан Гроздев.

На три пъти бяха обявявани изборни процедури, приключили безславно.Одобрението не мнозинството не получиха самият Пенгезов, както и Гроздев. Скандално без мотиви на два пъти кадровиците отхвърлиха кандидатурата на Нели Куцкова.

Даниела Дончева е завършила СУ „Св.Климент Охридски“ и е съдия от кариерата, става ясно от автобиографията й. Тя е работила в Софийския районен съд, където е била и зам.-председател, в СГС, а от 2002 г. е в апелативния съд. Стажът й е 22 г. и 6 месеца.

В имотната декларация на съдийката са посочени наследствени имоти в с. Беленци, поземлен имот в Долна баня, ателие и два апартамента в София.

За разлика от останалите процедури, този път във вота за председател на САС ще участва не целият съдебен съвет, а само съдийската колегия в него. За да има избор, се искат поне 8 гласа „за“ от общо 14.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Главните прокурори на България и Турция откриха съвместен форум за противодействие на тероризма

  Противодействието и неутрализирането на терористични престъпления, начините за идентифициране на терористични клетки, както и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.