Последни новини
Home / Без категория / Нов и единствен играч в надпреварата за Софийския апелативен съд

Нов и единствен играч в надпреварата за Софийския апелативен съд

Defakto.bg

Зам.-председателят на САС Даниела Дончева е кандидат за председател

В четвъртия поред изборен тур за председател на Софийския апелативен съд се появи нов играч. Зам.-шефът на САС Даниела Дончева е единственият кандидат за поста, става ясно от страницата на ВСС. Тя оглавява гражданското отделение на съда от 2009 г. Срокът за подаване на документи изтече.

Ключовият съд, който е втора инстанция по делата срещу министри, депутати, магистрати и гледа спорове за милиони, е без титулярен председател от средата на 2014 г., когато Веселин Пенгезов бе отстранен малко преди да изтече мандатът му. Оттогава САС все временно се управлява от най-дългогодишният зам.-преддседател Стефан Гроздев.

На три пъти бяха обявявани изборни процедури, приключили безславно.Одобрението не мнозинството не получиха самият Пенгезов, както и Гроздев. Скандално без мотиви на два пъти кадровиците отхвърлиха кандидатурата на Нели Куцкова.

Даниела Дончева е завършила СУ „Св.Климент Охридски“ и е съдия от кариерата, става ясно от автобиографията й. Тя е работила в Софийския районен съд, където е била и зам.-председател, в СГС, а от 2002 г. е в апелативния съд. Стажът й е 22 г. и 6 месеца.

В имотната декларация на съдийката са посочени наследствени имоти в с. Беленци, поземлен имот в Долна баня, ателие и два апартамента в София.

За разлика от останалите процедури, този път във вота за председател на САС ще участва не целият съдебен съвет, а само съдийската колегия в него. За да има избор, се искат поне 8 гласа „за“ от общо 14.

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени Наредба № 1 за организиране на движението по пътищата, издадена от регионалния министър

   Тричленен състав на Върховния административен съд отмени Наредба № 1 от 17.01.2001 г. за …

Нови осъдителни решения на Европейския съд, свързани с гражданската конфискация по закона от 2005 г.

На 2 март Европейският съд по правата на човека в състав от трима съдии обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.