Последни новини
Home / Законът / Турският главен прокурор: Тероризмът няма религия, етнос и пол

Турският главен прокурор: Тероризмът няма религия, етнос и пол

Defakto.bg

Цацаров - АкараджаТероризмът няма религия, етнос и пол. Няма религия, която да допуска провеждането на терористични актове. Трябва да прекъснем финансирането му.Турската държава води решителна борба с тези явления от 40 години“. Това е заявил турският главен прокурор при Върховния съд Мехмет Акарджа на срещата си със Сотир Цацаров днес, съобши прокурорският пресцентър. В състава на турската делегация са включени върховни прокурори – ръководители на отделите за борба с тероризма и противодействие на трафика на оръжие и наркотици.

„След събитията в Сирия, Турция стана обект на бежанска вълна – ние подслоняваме бежанците, осигуряваме им медицинска грижа и образование. Днес на територията ни има близо 3 млн. бежанци, за които турската държава се грижи. На близо 30 000 лица е наложена забрана да влизат в Република Турция, поради налични данни за съпричастност към терористични организации. Отделно от това, 3500 лица са експулсирани от наша територия, по същите причини, като най-често те под формални предлози са правили опити да се присъединят като чуждестранни бойци в Сирия“, е посочил още Мехмет Акараджа.

Ето какво се казва още в съобщението:

„Г-н Акарджа подкрепи изцяло предложението на главния прокурор Сотир Цацаров за по-тясно взаимодействие между българската и турската прокуратури срещу тероризма, контрабандата и трафика на оръжие и наркотици.

В хода на разговорите стана ясно, че Република Турция оптимизира структурата на съдилищата и прокуратурите си, като част от провежданата съдебна реформа. От 20 юли т.г. в страната започват да действат Апелативните прокуратури и съдилища. Ще бъдат назначени 1054 съдии и прокурори, като 77 от тях са прокурори от Върховната прокуратура, а 164 – от Върховния съд на Турция. По отношение на антитерористичната законодателната рамка, г-н Акарджа заяви, че турското законодателство допуска да бъдат разследвани и юридически лица.  Ако се установи, че такова лице, вкл. и търговска фирма, участва или подпомага  терористична дейност, нейното имущество може да се конфискува в полза на държавата. „Главният прокурор и българските правоохранителни органи са добри приятели и отлични и предвидими партньори“, подчерта главният прокурор на Република Турция.

Основен акцент на срещата между премиера Бойко Борисов и г-н Акарджа беше противодействието на тероризма. Участниците в разговорите се обединиха върху тезата, че общите усилия между държавите са единственото ефективно противодействие на терористичните заплахи. Министър-председателят подчерта, че страната ни полага огромни усилия да противодейства на бежанския поток и трафика на хора. По думите му, е необходимо задълбочаване на сътрудничеството между партньорските служби като част от мерките срещу тероризма и миграционния поток.

На срещата си с вътрешния министър Румяна Бъчварова бе обсъдено подписването на Споразумение за реадмисия, което ще регулира бежанските потоци през общата ни граница.

Единствено заедно, със съседите си, можем да противодействаме на терористичните заплахи. Противодействието на контрабандата и имиграцията беше сред основните теми.  Силен антитерористичен закон, силно сътрудничество между службите, действия и резултати,– това е ефикасната формула за борба с тероризма, заяви Росен Плевнелиев.

Ние, в България, високо ценим работата на нашия главен прокурор и сътрудничеството между българската и турската прокуратури. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред турската делегация“.

Мехмет Акараджа се е срещнал и с правосъдния министър Екатерина Захариева, съобщи ведомственият пресцентър. Сред темите на разговорите е било установяване и съкращаване на времевите стандарти за провеждането на процесите пред всяка инстанция. „През 2004 г. започнахме сериозна реформа в наказателните, гражданските и търговските закони. В момента в процес на изменение са Кодекса на труда и търговското законодателство“, е посочил Мехмет Акарджа. Захариева е запознала турската делегация с провеждащата се в момента съдебна реформа.

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.