Последни новини
Home / Без категория / Христо Иванов: Битката за разделянето на ВСС е битка срещу лобитата и номенклатурата

Христо Иванов: Битката за разделянето на ВСС е битка срещу лобитата и номенклатурата

Defakto.bg

Правят се подмолни опити за овладяването на съдийската колегия във ВСС, така че тя да се подчини на съдебната номенклатура и на лобито на главния прокурор. Така бившият правосъден министър Христо Иванов коментира пред БНР развихрилите се страсти около разделянето на Висшия съдебен съвет.

Според него моментът е преломен и има два варианта – тотално овладяване на съвета от съдебната номенклатура или формиране на колегия, в която тази номенклатура няма да има абсолютно мнозинство.

„Скандалите продължават  и  ще продължават. Аз обичам да ги сравнявам с температурата в един болен организъм, която е израз на имунна реакция. По същия начин, докато има хора, които във ВСС, макар и в малцинство, оказват съпротива на действията на съдебната номенклатура, предвождана от главния прокурор, това означава, че някой не се е примирил и в този смисъл аз много бих искал да не се стига до напускане на ВСС“, каза Христо Иванов.

Въпросът сега е как ще бъдат подредени 11-те представители на парламента във ВСС, обясни юристът. Следващият път, когато парламентът избира членове на ВСС, те ще трябва да посочва за коя колегия е номинацията, а за настоящия състав от парламентарната квота това не е направено и съветът сам трябва да направи тази подялба. Разумното решение е тези, които са били съдии, непосредствено преди да станат част от ВСС, да отидат в съдийската колегия, категоричен бе бившият министър. Именно такова предложение внесоха в деловодството на съвета в понеделник петима от „революционното малцинство“ във ВСС.
Това е разумното и осигуряващо стабилитет разрешение, но то не може да осигури онова достатъчно мнозинство и надмощие на лобито на главния прокурор и на номенклатурата в бъдещата съдийска колегия. Поради което, очевидно подмолно, текат опити и очаквания чрез натиск и различни безпринципни ходове да се прокара друго разделение, така, че някои от лоялните на главния прокурор членове на ВСС, независимо от това, че няма разумно обяснение и принципна обосновка за това, да попаднат в съдийската колегия и да осигурят мнозинство и продължаваща доминация на главния прокурор, заяви Христо Иванов.

Смисълът на разделението е да не се позволява на прокуратурата да доминира съда, обясни той. А големите въпроси пред ВСС са свързани с предстоящия избор на председател на Софийския апелативен съд и на председател на Върховния административен съд. От ежедневната дейност на ВСС зависи кариерната и дисциплинарната дейност, атмосферата в съдебната власт.

Иванов коментира и предложението за огромни заплати за членовете на ВСС само месеци след като публично беше поискана оставката им:

„За мен няма никаква шизофрения в това. Може, разбира се, на повърхността да се търсят противоречия, но това е част от един модел, единен подход. И искането на оставката, и заплатите се отнасят към контролирането и продължаването на контролирането на съдебната власт както моркова и тоягата към дресирането на едно куче или някакъв кон. Така че става дума за просто различни подходи към една и съща цел“.

About De Fakto

Проверете също

България се присъедини към конвенция за сътрудничество в преследването на геноцид и престъпления срещу човечеството

България се присъедини официално към Любляно-Хагската конвенция за международно сътрудничество в разследването и наказателното преследване …

Гешев решен да съди и.ф. главен прокурор Сарафов за лъжи в стил „къс разказ, сам си го измислих“

„Досега търпях всякакви лъжи, защото бях главен прокурор и ме интерсуваше престижа на институцията, която …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.