Последни новини
Home / Законът / Европейският парламент дискутира споразумението между ЕС и Турция за връщане на мигрантите

Европейският парламент дискутира споразумението между ЕС и Турция за връщане на мигрантите

Defakto.bg

 

Споразумението за връщане на мигранти и търсещи убежище от гръцките острови в Турция ще бъде в центъра на дебата с председателя на Съвета Доналд Туск и Комисията Жан-Клод Юнкер днес,  сряда в 10.00 ч. българско време. Споразумението беше постигнато на срещата на лидерите на ЕС и Турция на 18 март в Брюксел.

 Според споразумението всички лица, пристигнали незаконно на гръцките острови от Турция, ще бъдат връщани. ЕС ще приема по един сирийски бежанец за всеки сириец, който бъде върнат обратно. След като незаконните преминавания от Турция бъдат намалени значително, ще бъде приведена в действие доброволна схема за хуманитарно приемане. Споразумението също така отваря пътя за по-бързо либерализиране на визовия режим за турски граждани, пътуващи за ЕС, при условие, че Анкара отговаря на изискванията.

Разглеждане на напредъка на Турция с реформите през 2015 г.

 След първия дебат Парламентът ще дискутира и напредъка на Турция с  реформите към членство в ЕС през 2015 г. с участието на комисаря по разширяването Йоханес Хан.  Дебатът   ще е днес, сряда около 18.30-19.00 ч. българско време, а гласуването на резолюцията ще бъде утре – четвъртък.

Проекторезолюцията подчертава, че сътрудничеството между ЕС и Турция по въпросите на миграцията трябва да бъде отделено от процеса на преговори за членство в ЕС. Тя също отбелязва сфери, в които процесът на реформи изостава, като върховенството на закона, свободата на словото и основните ценности. Докладчикът Кати Пири (С&Д, Нидерландия) ще даде пресконференция в 16.30 ч. българско време, преди дебата.

Пленарната сесия на ЕП се провежда в Страсбург, а откриването й  започна с минута мълчание за 32 -мата убити и ранените в Брюксел на 22 март. Председателят на Парламента Мартин Шулц обяви атаките като зъл, нечовешки и циничен опит за разпространение на страх и омраза сред европейците.

Тези атентати направиха 22 март черен ден за Белгия и Европа. Престъпниците се прицелиха в сърцето на Европа, Брюксел, многоезичен, космополитен и толерантен град, който също така е домакин на институциите на ЕС и други международни организации и е въплъщение на отвореното общество, което те мразят. Те искаха да наранят невинни хора на обществени места, летището и метро станции, за да генерират страх и омраза из Брюксел, Белгия и Европа, каза  Шулц.

Начинът да се развалят циничните сметки на убийците е да покажем солидарност срещу страха, да застанем заедно в памет на жертвите като техни съграждани европейци и да покажем, че омразата на терористите не може да ни зарази. Не трябва да се противопоставяме на омразата с омраза или на насилието с повече насилие, призова той.

Вместо това ние трябва да запазим спокойствие и да се борим с недоверието, да защитим демокрацията и човешкото достойнство, пр

Накрая господин Шулц отбеляза, че хора по целия свят стават жертви на джихадистите почти всеки ден. В последните месеци терористи самоубийци убиха невинни хора в Афганистан, Пакистан, Ирак, Кот д’Ивоар, Тунис, Турция, Египет, Сирия, Сомалия, Нигерия и на други места.  Този тероризъм е глобален и за да се преборим с него, ние трябва да сме заедно, в Европа и света, заключи той

 

About De Fakto

Проверете също

Становище по НПК : САК остро възразява срещу отнемането на права от обвиняемия при задържане под стража

Съдът предоставя на обвиняемия и неговия защитник възможност да се запознаят с доказателствата, въз основа …

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.