Последни новини
Home / Законът / Европейският парламент призна провал в системата за убежище, настоява за нова

Европейският парламент призна провал в системата за убежище, настоява за нова

Defakto.bg

 Обща европейска система за убежище ще позволи на ЕС по-добре да управлява нарастващите потоци мигранти и търсещи убежище,  обяви Европейският парламент във вторник, съобщи пресцентърът му.  Евродепутатите също така призовават за безопасни и законни начини за влизане в ЕС на граждани от трети страни, за да не трябва да рискуват живота си и да прибягват към трафиканти на хора.   

 В обща резолюция, евродепутатите признават провала на европейската система за убежище в справянето с все по-нарастващия брой пристигащи мигранти. Те призовават за радикална промяна на т.нар. дъблински правила, като предлагат да се създаде обща система за събиране и разпределяне на молбите за убежище. Схемата, която може да включва квота за всяка държава членка, би работила на базата на „горещи точки“, от които ще бъдат разпределени бежанците.

 Резолюцията, изготвена от Роберта Мецола (ЕНП, Малта) и Кашету Киенге (С&Д, Италия), беше одобрена с 459  гласа  „за“, 206  „против“ и 52 „въздържал се“.

 В момента Европейската комисия обмисля преразглеждането на регламента Дъблин III (този, който определя коя държава членка е отговорна за обработката на молбите за убежище) и се ангажира да представи законодателно предложение преди лятото.

„Няма бързо решение на проблема с миграцията, няма магически сребърен куршум. Ние не се нуждаем от повече спешни решения, ние се нуждаем от устойчив подход за в бъдеще“, каза г-жа Мецола по време на пленарния дебат.

„Не трябва да се води война с миграцията, тя трябва да се управлява“, добави г-жа Киенге, като настоя, че европейският подход трябва е основан на солидарност и споделяне на отговорността.

Парламентът подчертава, че настоящата система за предоставяне на убежище не отчита специфичния миграционен натиск, пред който са изправени държавите членки с външни граници на ЕС. Евродепутатите настояват за промени, за да се гарантира справедливост и споделена отговорност, солидарност и бърза обработка на молбите.

Презаселване и преместване

Текстът призовава държавите членки да изпълнят своите задължения по отношение на спешните мерки за презаселване. Те наблягат на факта, че до този момент, само минимална част от 106 000-те души, които търсят убежище и чакат пренасочване от Италия и Гърция към други страни от Европейския съюз, са били действително преместени. Относно въпроса по презаселването, евродепутатите настояват, че ЕС се нуждае от „обвръзващ и задължителен законодателен подход“.

Връщания

Евродепутатите настояват за нови споразумения за „реадмисия“ за целия Европейски съюз, като смятат, че те трябва да имат предимство над двустранните споразумения между държавите членки и трети държави. Те настояват, че имигрантите трябва да бъдат връщани само ако държавата, в която те се връщат е безопасно за тях.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.