Последни новини
Home / Избрано / Ирина Бокова със сериозно представяне пред ООН

Ирина Бокова със сериозно представяне пред ООН

Defakto.bg
Ирина Бокова пред ООН

 

За първи път в историята на ООН кандидатите за поста генерален секретар на световната организация публично се борят за поста. Новият процес по селекция скъсва с практиките от миналото, тъй като преди решенията се вземаха при закрити врата от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, коменитра сайтът Гласове.

В експозето си  Ирина Бокова подчерта, че България има една от най-старите култури в Европа. „Идвам от малка, но горда страна, с бурна история“, каза тя, редувайки английски и френски език в изложението си.

Бокова изтъкна, че е от поколението българи, прокарвали път на демокрацията, както и че сериозно участие в изготвянето новата конституция на България, а също така законодателство в защита правата на жените.

Според Бокова новите предизвикателства в света са бежанците, тероризмът, екстремизмът. Тя подчерта в тази връзка, че е необходим нов етап по отношение действията на ООН.

Ръководителят на ЮНЕСКО смята, че ООН пренебрегва казус като насилието срещу жени. XXI век трябва да бъде век на равенство на половите, категорична е тя.

„Не е възможно да се постигне едновременно мир и устойчиво развитие без равенство на половете“, продължи заяви а Бокова,  добавяйки, че ООН трябва да положи повече усилия срещу насилието срещу жени.

За разлика от  предишния кандидат, Игор Лукшич от Черна гора, Бокова не четеше по време на изказването си, което й донесе аплодисменти от представителите на страните в световната организация, коменитрат наблюдатели.

Според тях  Бокова е на напълно различно ниво в сравнение с първия изслушан кандидат – Лукшич.

След края на изложението българският кандидат започна да отговаря на зададени от страните членки въпроси.

„Как ще осигури справедливо разпределение на постовете в ООН” и „Ще работи ли с необвързани страни” бяха част от въпросите към Ирина Бокова.

ООН е за всеки – малък, голям, развит, развиващ се. Необвързаните страни допринасят много, изтъкна в отговор българският кандидат. По темата за постовете тя изтъкна, че е привърженик на географския принцип и има високи стандарти в избора на кандидати.

Ирина Бокова се изказа категорично в подкрепа важността на превантивната дипломация.

Генералният директор на ЮНЕСКО спомена и Agenda 2063 (глобална стратегия за оптимизирано използване на ресурсите на Африка в полза на всички африканци), което според анализатори е добър начин за привличане на африканския вот в спора за председателския пост.

По отношение на бежанската криза тя изтъкна, че когато бежанец си намери работа, той или тя вече не е бежанец. По думите й връзката между хуманитарната дейност и действията за развитие са най-голямата слабост на ЕС.

Според нея екстремизмът се разпространява в обществата, подчертавайки, че в голямата си част е свързан с това, как образоваме хората.

Българката изненада  аудиторията, като отговори на  испански език на задалия  въпрос посланик на Чили. Стана ясно, че Бокова отговаря на езика, на който й е зададен въпросът.

Ще използвам цялата си отговорност и правомощия за превенция на конфликти. Трябва да изградим, да създадем атмосфера за поддържане на диалог между страните членки, отговори тя на въпрос на чилийския посланик.

По отношение на мирния процес между Палестина и Израел, Бокова заяви, че ще работи за изграждане на доверие между двете страни.

„Този открит процес на диалог показва промяна в ООН, може би страните членки трябва да продължат в тези „демократични” линии“, каза още тя.

Каналът на ООН, който излъчваше представянията на кандидатите за поста генерален секретар, е  http://webtv.un.org/.

В интервю за БНР миналата седмица Ирина Бокова заяви: „Смятам, че ще мога да изложа много от идеите, от опита, който имам, да споделя това, което мисля за ролята на ООН, за мултилатерализма на многостранната дипломация, това, което смятам, че е важно в работата на един генерален секретар. Надявам се, че ще мога със своето участие да убедя страните-членки защо смятам, че мога да спечеля тези избори.Тя  успя да избегне споровете и представи себе си като кандидат, който ще „служи“ на държавите-членки на международната организация.

Ирина Бокова е предпочитаният от Москва кандидат за поста генерален секретар на ООН, предаде АФП.  В Русия са на мнение, че международната организация трябва да бъде водена от представител на Източна Европа, тъй като това е единственият регион, който до този момент не е бил представен на високия пост.

About De Fakto

Проверете също

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Радослав Димов и Ясен Тодоров категорични, че дори не познават Нотариуса, разчитат на институционална подкрепа

Прокурроската колегия записа серия от действията за изясняване на скандала  Прокурорската колегия на Висшия съдебен …

Един коментар

  1. Митов М.

    “Бивша комунистка, подкрепена от Путин“ – по този начин британското издание „Дейли мейл“ обобщава образа на настоящия генерален директор на ЮНЕСКО и кандидат за поемане на поста генерален секретар на ООН Ирина Бокова.

    В силно критичен материал се разкрива, че таблоидът се е сдобил с документи, които показват недоверие към българката и от страна на британските ѝ колеги.

    Изтекли записи от закрито събрание на борда на ЮНЕСКО, с които „Дейли мейл“ се сдобил, показват, че британският посланик Матю Съдърс яростно е разкритикувал Бокова за назначаването на Ана Луиза Томпсън-Флорес на поста заместник генерален директор през 2014 г., въпреки явната липса на необходимата за целта квалификация. Като причина за назначението се посочва спечелване на бразилска подкрепа в борбата за наследяване на поста на Бан Ки Мун.

    Статията обръща внимание на факта, че Бокова е завършила висшето си образование в Московския държавен институт по международни отношения, който изданието определя като „място за набиране на кадри за КГБ по съветско време.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.