Последни новини
Home / Законът / От Страсбург предупреждават: Полша е застрашена от процедура за посегателство на европейските ценности

От Страсбург предупреждават: Полша е застрашена от процедура за посегателство на европейските ценности

Defakto.bg
Image_5208483_302[1]
Еврокомисарят Гюнтер Йотингер, предупреди Полша за откриването на процедура за нарушаване на основни ценности на ЕС.

Евродепутатите призоваха полските власти да изпълнят изцяло препоръките на Венецианската комисия относно способността на Конституционния съд да поддържа Конституцията и да гарантира спазването на принципите на правовата държава. Това стана в обща резолюция, гласувана в сряда.

Резолюцията, която беше приета с 513  гласа  „за“, 142  „против“ и 30 „въздържал се“ e завършек на пленарния дебат, който беше проведен през януари, след като Европейската комисия реши да започне разследване по рамката за върховенство на закона относно реформите в полския Конституционен съд.

Ситуацията в Полша привлече вниманието на Европейската комисия след поредица от решения на новото полско правителство на „Право и справедливост”.  През   декември 2015 г. се разгоря скандалът с новите изменения на закона за Конституционния съд, чиято дейност на практика е блокирана, коментира полската журналистка Мира Суховейко пред правното списание „De Facto Legal“.    Това се случи с три поредни радикални стъпки  – като не беше приета клетвата на конституционните съдии, които бяха избрани от предишното мнозинство, втората стъпка беше назначаването свои нови съдии от новия парламент – тяхната клетва веднага бе приета от президента Анджей Дуда.  И най-накрая не се изпълни решението на Конституционния съд по този въпрос, писа Суховейко.    Така съдът частично не се съгласява с част от новите правила и под въпрос остава съставът на Конституционния съд и затова практически не работи. Да напомним, че това е органът, който контролира конституционната съобразност на приеманите закони.  Тук трябва да припомня,  каза колегата, че при предишното управление на „Право и справедливост” (PiS) Конституционният съд се смяташе за една голяма пречка. При сегашното управление те просто решиха, че е време да го подчинят или да го елиминират.

През януари тази година Еврокомисарят за дигиталната икономика и информационното общество – германецът Гюнтер Йотингер, заплаши Полша с откриването на процедура за нарушаване на основни ценности на ЕС. Тогава  Жан-Клод Юнкере включи въпроса за Полша в дневния ред на  ЕК на 13 януари, писа  в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

Според вестника Юнкер има намерение да използва създадена през 2014 г. процедура, засягаща страни, в които са забелязани „системни рискове за правовата държава“. Ако въпросната страна не реагира на предложенията за промени на ЕК, тя може да започне процедура за посегателство срещу основните европейски ценности.

Това още не се е случвало, но санкциите срещу засегнатата страна може да включват дори отнемането на правото ѝ на глас в Европейския съвет.

Сега, в Страсбург евродепутатите заявяват, че действията на полското  правителство и президента, са  довели до практическото парализиране на Конституционния съд, което създава опасност за демокрацията, правата на човека и върховенството на закона.  Те призовават полското правителство да спази, публикува и изпълни изцяло и без допълнително забавяне решението на Конституционния съд, каквито са препоръките на Венецианската комисия на Съвета на Европа.

Европейският парламент подкрепя усилията на Европейската комисия за намиране на изход от създалата се ситуация чрез диалог с полските власти. От друга страна, ако полското правителство не изпълни препоръките, евродепутатите искат Комисията да „задейства втория етап от процедурата за принципите на правовата държава” , именно процедура за посегателство на основни европейски  принципи.

Евродепутатите подчертават, че всички стъпки, предприети по отношение на Полша, трябва да се съобразяват с принципа на субсидиарност. В същото време, те повтарят, че ценностите и принципите, заложени в договорите за ЕС и международните инструменти за права на човека трябва да бъдат отстоявани от ЕС, от всяка отделна държава членка на ЕС и всички техни политики.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.