Последни новини
Home / Законът / Най-сетне! ВСС се раздели. Мирно! (обновена)

Най-сетне! ВСС се раздели. Мирно! (обновена)

Defakto.bg

Дългоочакваното „историческо“ разделяне на Висшия съдебен съвет е факт. В пълен мир и съгласие, единодушно с 23 гласа „за“ кадровиците приеха съставите на съдийската и прокурорската колегии занапред. Конфликтният въпрос кои от осмината бивши и настоящи съдии от парламентарната квота да заемат шестте вакантни места в съдийската колегия, се реши от раз – според последната месторабота.

Така в съдийската колегия отидоха Галина Карагьозова, Соня Найденова, Каролина Неделчева, Димитър Узунов, Светла Петкова и Мария Кузманова. В колегията на прокурорите са: Ясен Тодоров, Магдалена Лазарова и адвокатите Васил Петров, Незабравка Стоева и Юлиана Колева.

Единодушието дойде малко неочаквано, предшествано от вътрешни крамоли как да стане подялбата на парламентарната квота и най-вече на адвокатите в нея. Специално проблемът бе за Незабравка Стоева, която никога не се е занимавала професионално с прокуратура и наказателно право. Слава богу, финалът бе добър. Нещо повече – в едно заседание съветът прие критериите за подялба и гласува самото разделение.

Историческият компромис

Единодушието не мина без поредния исторически компромис.

Въпреки противоречивите сигнали от последната седмица, във ВСС днес имаше внесен само един вариант за подялба на 11-членната парламентарна квота. От нея шестима кадровици трябваше да отидат в съдийската колегия, петима – в тази на прокурорите.

Калин Калпакчиев, Камен Иванов, Соня Найденова, Магдалена Лазарова и Галина Карагьозова бяха предложили освен законовите изисквания за професионална насоченост, опит и квалификация, критерият за подялбата да е и последната месторабота на юристите преди избора им във ВСС.

„Доколкото сме в ситуация на заварено положение, не можем да отчетем в цялост професионалната квалификация и насоченост на парламентарната квота, нека приемем критерия за последно заемана длъжност по отношение на прокурора, следователя и съдиите. А по отношение на тримата адвокати да направим допустим компромис заради запълването на съдийската колегия”, призова Калпакчиев.

И обясни – иначе разнобоят е неизбежен. Защото в момента сред 11-те парламентарни избраници има шестима съдии, но и двама адвокати, работили като съдии – Незабравка Стоева и Юлиана Колева. В същото време пък дошлите във ВСС от съдийската банка Каролина Неделчева и Светла Петкова имат и прокурорски опит. Неделчева 7 г.е била обвинител, Светла Петкова – 1 г. в бившата Главна прокуратура.

Реверанс

Калпакчиев направи реверанс към професионализма на двете дами-адвокатки, които трябва да отидат при прокурорите.

Незабравка Стоева е започнала кариерата си като съдия в Благоевград, от 1993 г. е адвокат, изреди Калпакчиев. И продължи: „Тя е и инспектор в първия състав на Инспектората, където е отговаряла за проверките на съдилищата и съдиите в областта на гражданското право. Има съществен принос в разработването на методологията за плановите и тематични проверки. Доктор по право, преподавател по нотариално право и граждански процес в Югозападния университет”. На този фон Калпакчиев отчете: „Очевидно сега критерият професионална квалификация и опит няма да бъде справедливо приложен”. Същото е и за Юлиана Колева – била е младши съдия, районен съдия, окръжен съдия, после адвокат в гражданското и търговското право. „За тези двама колеги преминаването в прокурорската колегия безспорно е вид компромис, но той трябва да бъде направен”, призова Калпакчиев.

Обсъждани три варианта

Председателят на ВАС Георги Колев, който обичайно е на различно мнение с Калпакчиев, този път се съгласи с него.

„Възможните варианти, според мен, бяха три. Първият – поименно гласуване. Счетохме, че този вариант не е демократичен и ще е налагане на диктат на мнозинството. Втори вариант бе теглене а жребий, но той не би отчел желанието на част от колегите и не бе приет от никого от тях. Третият и най-приложим вариант е според последната месторабота. Всички съзнаваме, че това ще е компромис от страна на част от колегите”, каза Колев.

Ясен Тодоров се присъедини. Със закачката – не бил съгласен, че адвокатките „ще бъдат ощетени с отиването  прокурорската колегия”. Тъкмо обратното – присъствието на изявен критик на прокуратурата като Юлиана Колева щяло да е полезно.

И Димитър Узунов се оказа в хора на съгласните.

„Напълно споделям”, заяви Сотир Цацаров.

Ами аз?

„Част от изказванията ми звучат почти като епитафии. В никакъв случай не можем да разглеждаме себе си като жертви или нещо подобно. Досега сме работили в единния орган и би трябвало да познаваме и работата в прокуратурата. Приемам, че това е разумният и обективен критерий”, отвърна Юлиана Колева.

„Нищо не е абсолютно и никой не е абсолютен. В този смисъл и критериите не могат да бъдат абсолютни. Усилията на всички ни изискват да сме добросъвестни”, каза Незабравка Стоева.

На този фон третият адвокат Васил Петров, за когото никой не отвори дума, се почувства засегнат.

„Обема ме едно ревниво чувство. Да напомня за себе си – аз съм с 31 г. адвокатски стаж. Преценката в коя колетия ще отида ще я направя аз”, остър бе традиционно спокойният юрист. Но в крайна сметка не създаде проблеми.

Така единодушно ВСС се раздели на две.

В съдийската колегия влизат: Лозан Панов, Георги Колев, Камен Иванов, Калин Калпакчиев, Юлия Ковачева, Галя Георгиева, Соня Найденова, Галина Карагьозова, Димитър Узунов, Каролина Неделчева, Светла Петкова.

В прокурорската колегия са: Сотир Цацаров, Румен Боев, Румен Георгиев, Елка Атанасова, Магдалена Лазарова, Ясен Тодоров, Незабравка Стоева, Юлиана Колева, ВАсил Петров. Тази колегия би трябвало да е от 11 души, но 11-ят Камен Ситнилски бе уволнен от ВСС. А казусът му виси във Върховния административен съд.

Първото заседание и на съдийската, и на прокурорската колегии ще е на 20 април – едните сутринта, другите следобяд.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.