Последни новини
Home / Законът / Окончателно: Двама кандидати за директор на НИП

Окончателно: Двама кандидати за директор на НИП

Defakto.bg

Антон Станков и Драгомир Йорданов са кандидатите за директор на Националния институт на правосъдието. Други претенденти не са се появили, научи De Facto Legal.

Крайният срок за подаване на документи изтече вчера. Така че състезанието кой да оглави института, в който се обучават и квалифицират магистратите, ще е между тези двама авторитетни юристи. Драгомир Йорданов вече изкара един мандат начело на НИП, преди това беше заместник на първия директор проф.Пенчо Пенев. Той е бил също и съдия, както и служебен министър на правосъдието в кабинета на Марин Райков. Антон Станков е наказателен съдия от кариерата, министър на правосъдието в кабинета „Сакскобургготски“, провел първата реформа, в момента е адвокат.

Сега, според приетите от самия него правила, Управителният съвет на НИП трябва да прегледа документите на двамата и да обяви дали кандидатурите им са допустими. Изискванията са за висше юридическо образование, 12 г. общ юридически стаж, високи професионални и нравствени качества. И Станков, И Йорданов имат нужните образование и стаж.

След обявяването на допустимостта следва 7 дни срок кандидатите да представят становища, после – публично изслушване и гласуване. За избор се искат 5 „за“ измежду 7-членния Управителен съвет. Както De Facto Legal вече писа, и двамата кандидати имат шанс за успех. Но не е изключено и никой от тях да не получи нужното мнозинство. Тогава изборната процедура тръгва отначало.

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  Съдийската …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.