Последни новини
Home / Законът / Четирите български конституции са изложени в Парламента

Четирите български конституции са изложени в Парламента

Defakto.bg

В Народното събрание беше представен оригиналът на т.н. „Сребърна конституция“, 1911 г. През далечната 1911 г. Петото Велико народно събрание прави цялостна редакция на Търновската конституция. В съответствие с международно-правния статут на България след обявяване на независимостта (22 септември 1908 г.) навсякъде, включително и в нейното название, думите княжество и княз са заменени с царство и цар. Освен редакционни, поправките са и по същество. Българският монарх разширява пълномощията си и заедно с правителството получава право да сключва международни договори, без да уведомява за това Народното събрание. Мандатът на българския парламент става 4 г.

Оригиналите на четирите български конституции и на двете поправки на Търновската конституция бяха представени в изложба, посветена на Деня на Конституцията и на 200-годишнината от рождението на Екзарх Антим I.

Изложбата може да бъде достъпна за разгледане от граждани в Деня на отворени врати на Народното събрание, който ще бъде на 16 април 2016 г.

F:\DCIM\150_1304\IMG_0011.JPG
конституция4конституция3конституция2F:\DCIM\150_1304\IMG_0011.JPGF:\DCIM\150_1304\IMG_0011.JPGЧетирите български конституции и двете поправки на Търновската конституция са  изложени в Парламента Снимки DFL
F:\DCIM\150_1304\IMG_0011.JPG

 

конституция

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.