Последни новини
Home / Законът / Четирите български конституции са изложени в Парламента

Четирите български конституции са изложени в Парламента

Defakto.bg

В Народното събрание беше представен оригиналът на т.н. „Сребърна конституция”, 1911 г. През далечната 1911 г. Петото Велико народно събрание прави цялостна редакция на Търновската конституция. В съответствие с международно-правния статут на България след обявяване на независимостта (22 септември 1908 г.) навсякъде, включително и в нейното название, думите княжество и княз са заменени с царство и цар. Освен редакционни, поправките са и по същество. Българският монарх разширява пълномощията си и заедно с правителството получава право да сключва международни договори, без да уведомява за това Народното събрание. Мандатът на българския парламент става 4 г.

Оригиналите на четирите български конституции и на двете поправки на Търновската конституция бяха представени в изложба, посветена на Деня на Конституцията и на 200-годишнината от рождението на Екзарх Антим I.

Изложбата може да бъде достъпна за разгледане от граждани в Деня на отворени врати на Народното събрание, който ще бъде на 16 април 2016 г.

F:\DCIM\150_1304\IMG_0011.JPG
конституция4конституция3конституция2F:\DCIM\150_1304\IMG_0011.JPGF:\DCIM\150_1304\IMG_0011.JPGЧетирите български конституции и двете поправки на Търновската конституция са  изложени в Парламента Снимки DFL
F:\DCIM\150_1304\IMG_0011.JPG

 

конституция

About De Fakto

Проверете също

Приеха правила за премиите в “обикновените” съдилища: Максимум 4, минимум 1 заплата отгоре за натовареност

Правила за определяне размера на допълнителните трудови възнаграждения в “обикновените” съдилища въз основа на степента …

Съдът на ЕС: Венецуела има право да обжалва регламент, който въвежда ограничителни мерки срещу нея

Венецуела има процесуална легитимация да обжалва регламент, който въвежда ограничителни мерки срещу нея.  Съдът на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.