Последни новини
Home / Законът / Европарламентът разграничи членството на Турция в ЕС от помощта й за бежанците

Европарламентът разграничи членството на Турция в ЕС от помощта й за бежанците

Defakto.bg
 
Сътрудничеството между ЕС и Турция по въпросите на миграцията трябва да бъде отделено от процеса на преговори за членство в ЕС.Това обявиха с  резолюция, гласувана в четвъртък евродепутатите, съобщава пресцентърът на ЕП.   

  Депутатите признават, че Турция  приема най-голям брой бежанци в света, но  не скриват, че в страната е нужен по-голям напредък в сферите на върховенството на закона и основните ценности, както и за „структуриран и по-редовен политически диалог по ключови въпроси”.   По тази причина   „сътрудничеството между ЕС и Турция в областта на миграцията не трябва да бъде свързано с графика, съдържанието и условността на преговорния процес”, приеха депутатите.

„Цялостното темпо на реформи в Турция не само се забави, но в някои ключови области, като свободата на словото и независимостта на съдебната власт, дори има регресия, което е особено тревожно”, заяви   Кати Пири (С&Д, Нидерландия), докладчик по темата за напредъка наТурция.  „Ние  изразяваме нашата загриженост за ескалацията на насилието в югоизточната част на Турция, което принуди близо 400 000 души да напуснат домовете си,” се казва в него.

Резолюцията е  гласувана с 375 гласа „за“, 133 „против“ и 87 „въздържал се“.

Ето и подробности.

Сериозно отстъпление на основните свободи

Евродепутатите призовават Турция да противодейства на всички форми на сплашване на журналисти, да осъди насилственото и незаконно си превземане на няколко вестника, от които най-скорошното е случаят със „Заман. Те подчертават сериозното отстъпление в сферите на свободата на словото и изразяване на мнение, както онлайн, така и офлайн,  през последните две години.

Турция трябва да направи спешни реформи в съдебната система и основните права, правосъдието, свободата и сигурността, е записано в текста.

Кюрдския мирен процес

Евродепутатите призовават за незабавното прекратяване на огъня в Югоизточна Турция и възобновяването на мирния процес. Те призовават турското правителство да поеме своята отговорност във възобновяването на преговорите за договорено, цялостно и устойчиво решение на кюрдския въпрос. Кюрдската работническа партия (ПКК), която е в списъка на терористичните организации на ЕС, трябва сложи оръжие, да се отрече от терористичните си тактики и да използва мирни и законни средства за постигане на целите си, добавят още евродепутатите.

Преговори за обединението на Кипър

Евродепутатите обещават подкрепа в еволюирането на Република Кипър към „двуобщностна, двузонална федерация с политическо равенство между двете общности и равни възможности за всички свои граждани”. Те призовават двете страни да приложат всички договорени мерки, без по-нататъшно забавяне, като подчертават, че липсата на решение на кипърския въпрос се отразява на развитието на отношенията между ЕС и Турция.

В официалното съобщение за медиите не се споменава, че в резолюцията  има и текст , който призовава признаването на турския език за официален език на ЕС. Този факт е съобщил  евродепутатът Ангел Джамбазки, цитиран от Glasove и ваnews.bg

Приетият текст гласи: „… 52. приветства инициативата на президента на Република Кипър  Никос Анастасиадис турският език да стане официален език на ЕС и настоятелно призовава страните да ускорят този процес…“.  Според  Джамбазки текстът е заплаха за националната сигурност на България.

 

.

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.