Последни новини
Home / Законът / Европарламентът разграничи членството на Турция в ЕС от помощта й за бежанците

Европарламентът разграничи членството на Турция в ЕС от помощта й за бежанците

Defakto.bg
 
Сътрудничеството между ЕС и Турция по въпросите на миграцията трябва да бъде отделено от процеса на преговори за членство в ЕС.Това обявиха с  резолюция, гласувана в четвъртък евродепутатите, съобщава пресцентърът на ЕП.   

  Депутатите признават, че Турция  приема най-голям брой бежанци в света, но  не скриват, че в страната е нужен по-голям напредък в сферите на върховенството на закона и основните ценности, както и за „структуриран и по-редовен политически диалог по ключови въпроси”.   По тази причина   „сътрудничеството между ЕС и Турция в областта на миграцията не трябва да бъде свързано с графика, съдържанието и условността на преговорния процес”, приеха депутатите.

„Цялостното темпо на реформи в Турция не само се забави, но в някои ключови области, като свободата на словото и независимостта на съдебната власт, дори има регресия, което е особено тревожно“, заяви   Кати Пири (С&Д, Нидерландия), докладчик по темата за напредъка наТурция.  „Ние  изразяваме нашата загриженост за ескалацията на насилието в югоизточната част на Турция, което принуди близо 400 000 души да напуснат домовете си,” се казва в него.

Резолюцията е  гласувана с 375 гласа „за“, 133 „против“ и 87 „въздържал се“.

Ето и подробности.

Сериозно отстъпление на основните свободи

Евродепутатите призовават Турция да противодейства на всички форми на сплашване на журналисти, да осъди насилственото и незаконно си превземане на няколко вестника, от които най-скорошното е случаят със „Заман. Те подчертават сериозното отстъпление в сферите на свободата на словото и изразяване на мнение, както онлайн, така и офлайн,  през последните две години.

Турция трябва да направи спешни реформи в съдебната система и основните права, правосъдието, свободата и сигурността, е записано в текста.

Кюрдския мирен процес

Евродепутатите призовават за незабавното прекратяване на огъня в Югоизточна Турция и възобновяването на мирния процес. Те призовават турското правителство да поеме своята отговорност във възобновяването на преговорите за договорено, цялостно и устойчиво решение на кюрдския въпрос. Кюрдската работническа партия (ПКК), която е в списъка на терористичните организации на ЕС, трябва сложи оръжие, да се отрече от терористичните си тактики и да използва мирни и законни средства за постигане на целите си, добавят още евродепутатите.

Преговори за обединението на Кипър

Евродепутатите обещават подкрепа в еволюирането на Република Кипър към „двуобщностна, двузонална федерация с политическо равенство между двете общности и равни възможности за всички свои граждани”. Те призовават двете страни да приложат всички договорени мерки, без по-нататъшно забавяне, като подчертават, че липсата на решение на кипърския въпрос се отразява на развитието на отношенията между ЕС и Турция.

В официалното съобщение за медиите не се споменава, че в резолюцията  има и текст , който призовава признаването на турския език за официален език на ЕС. Този факт е съобщил  евродепутатът Ангел Джамбазки, цитиран от Glasove и ваnews.bg

Приетият текст гласи: „… 52. приветства инициативата на президента на Република Кипър  Никос Анастасиадис турският език да стане официален език на ЕС и настоятелно призовава страните да ускорят този процес…“.  Според  Джамбазки текстът е заплаха за националната сигурност на България.

 

.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.