Последни новини
Home / Законът / Чавдар Николов: Борисов повече да не поощрява ловците на журналистика със свински опашки

Чавдар Николов: Борисов повече да не поощрява ловците на журналистика със свински опашки

Defakto.bg

 

13029508_1144746808921220_2092845523859240427_o[1]
Протестът на Чаво: Журналисти питат, Чавдар отговаря Снимки:Евгени Димитров
 След тази малка победа  в  медиите трябва да подвият опашка политкомисарите на властта, заяви phphgybyb[1]художникът 

Оттук нататък  ръководещите медии, собствениците им, млади или стари, тънки или дебели трябва да преглътнат нашата свобода, за да не ни засяда на гърлото. А политкомисарите  на властта да се омитат от медиите.   Това заяви в петък  художникът Чавдар Николов, който е получил предложение да се завърне на работа в Нова телевизия.  Той дойде в градинката пред „Кристал“ в столицата, „за да  подкрепи подкрепящите го журналисти и приятели“. Импровизираният митинг, организиран в социлните мрежи бе под надслова“Стига вече свинщини“, а поводът -прекратеният договор на Николов от ръководството на Нова ТВ заради карикатурата му,  осмиваща премиерската подкрепа за беззаконията по границата,  където самопровъзгласили се  “ опълченци“ задържат и малтретират имигранти. Пред „Кристал“ почерня от журналистическа солидарност. Тук бяха колеги от БНР, Дарик, Канал 1, Би Ти Ви, Канал 3, много електронни сайтове и др.

Биеше на очи, че Нова Тв също бе изпратила  репортер, от въпросите, на който личеше, че в телевизията още не знаят дали  Чавдар ще се завърне обратно.  Сред множество бяха и бивши депутати, художници,  бивши колеги на Чавдар Николов от вестници, в които е работил. Бяха дошли и  леви, и десни симпатизанти  да го  подкрепят и поздравят.
Общото между всички беше възмущението от  манипулациите, които днес преследват медиите.

Точно в 12,30 ч. , началният час  на сбора, Чавдар Николов направи своето изявление.  Започна с това, че е дошъл да подкрепи подкрепящите го.  Разказа, че всичките му над 90 видеоклипа са възстановени в сайтовете на Нова  и „сега всеки може да направи извод каква е тяхната гледаемост“

„Собственикът на телевизията Дидие Щосел се извини на мен,   на журналистите на Нова и на зрителите,“ каза Николов.  Заедно с това художникът обяви, че е  получил предложение да продължи сътрудничеството си с телевизията.  „Разбира се при условия, които няма да допуснат второ такова посегателство над карикатурите ми“, заяви той.   На въпрос на De Facto Legal дали ръководството на телевизията е дало  обяснения  за причината, довела до прекратяване на договора му и сваляне на карикатурите му от всички сайтове,  Николов отговори: „Собственикът пое цялата вина, обясни, че той е спрял карикатурите, без да отчете какво ще се случи. А  това, което се случи бе огромна изненада за мен“, каза карикатуристът, „очарован“ от  подкрепата, която получил в социалните мрежи от приятели и още  много хора.

„Искам да кажа, че тази победа, малка победа, се дължи на подкрепата, която получих от всички вас,  независимо дали харесвате или не карикатурите ми .  Много е важно да кажа,че подкрепа получих от екипа на Нова, журналистите застанаха зад мен срещу своето ръководство. Подкрепа получих и от колегите си карикатуристи.  Христо Комарницки го каза тихо, ясно и все още кънтящо – „няма ли място за неговите карикатури, няма място и за моите“.  Това ме подсети за  девиза на полския клуб, в който след среща в  средата на  19 век на  Ботев и  Хенри Дембицки, се ражда българската карикатура. Девизът е: „За нашата и вашата свобода!“

12983214_1144746802254554_3607117647629388270_o[1]
Чавдар Николов
„Оттук нататък ще трябва ръководещите медии, млади или стари, тънки или дебели, да се променят.  Ние няма да бягаме, ние ще стоим и ще настояваме да преглътнат нашата свобода, за да не ни засяда на гърлото. В медиите трябва да подвият опашките си т.нар. политкомисари на властта. Те  трябва да освободят тези места. И като говорим за подвиване на опашки, се връщам на „свинските опашки“. Бих  се обърнал и към премиера Борисов, защото той говори много за карикатурата, сега е ред ние да говорим за политиката.  Господин Борисов трябва да възстанови състоянието си на премиер в тази страна, за да не продължаваме  да се саморазправяме по улиците, по границите или по медиите. Той повече не бива да поощрява ловците на българската журналистика със свински опашки в ръце, не бива да поощрява такива като „Динко Пеевски“, като събирателен ловец на българската журналистика. Ще трябва да му кажа още, че истинските патриоти са тук, в градинката пред „Кристал“ днес, а не тези, които са по долчинките на Странджа баир в гората.  Накрая би трябвало, той като влезе в ролята си на премиер да направи такова биография,  че когато вече не е премиер, да може да стане истински карикатурист, ако все още го влече тогава“.

На въпрос  дали  художникът вече ще рисува премиера елегантен, така, че да се харесва, а не да роптае, Чавдар Николов отвърна:“Няма причина, която да промени визията ми за г-н премиера, както и неговото мнение за нас, карикатуристите“.   Не се ли безпокои, че ако се върне, след време скандалът може да се повтори, защото няма яснота за причината поради която избухна,  питаха журналистите.   „Има такъв шанс“, отвърна Николов, но се надява, че няма да има  римейк на случилото се. „Казвал съм, че работата ми със сутрешния  блок на Нова бе безупречна.   Почти не ми се е случвало  да работя в такава стерилна среда, в която аз  определям темата по която ще работя, кого ще нарисувам и как ще го нарисуван.

12973599_1144747078921193_3872257872960821600_o[1]
Иван Бедров от КлубZ избра да подкрепи Чавдар с една от карикатурите – отговор на художника на скандалното посегателство върху творчеството му преди дни.
Това не ми се е случвало и в трите вестника, в които съм работил – „Демокрация“, „Новинар“ и  „Преса“, заключи карикатуристът.

 

12983838_1144747122254522_2073303041246341451_o[1]
Бившият военен министър Николай Цонев и депутатът Георги Кадиев подкрепиха художника

About Лилия Христовска

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.