Последни новини
Home / Законът / Разследват даренията на ваксини между България и Турция ( обновена)

Разследват даренията на ваксини между България и Турция ( обновена)

Defakto.bg
1740-348x310[1]
Румяна Арнаудова
Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство във връзка бартера на ваксини между България и Турция, съобщи за DFL говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова.   „Разследват се договорите за дарения между  България и Турция, а не дали ваксините са опасни за живота и здравето на децата, подчерта тя.  Въпросът е свързан с  икономическата целесъобразност на тази размяна, заяви тя.  И напомни, че има два паралелни договора за дарение – единият за ваксини към България и другият – ваксини от България към Турция.  Главният  прокурор Цацаров  пък уточни, че предмет на разследване са евентуални длъжностни нарушения и престъпления при износа и вноса, свързани с икономическите параметри на размяната.

„Т.е. ще се разследват икономически показатели, а не медицински показатели“, уточни  той.

Проблем с качеството на ваксините няма, заяви в събота по Нова телевизия  зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шаркков.  Той изрази надежда, че прокуратурата ще си свърши работата, за да спрат инсинуациите с ваксините.

Вносът на ваксини за задължителния имунизационен календар у нас се наложи заради системни проблеми с доставките по производствени причини. Така се стига до дарението на 100 000 дози от ваксината „Пентаксим“ от Турция. „Пентаксим“ е ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце, напомни Медиапул.

Към нея България получи и 100 000 опаковки ваксина срещу хепатит B – „Eувакс B“, която макар да е одобрена от СЗО, се оказа, че не може да бъде ползвана у нас и се пази за приложение в извънредни ситуации. Тя е изпратена като бонус, макар, че у нас няма неостиг на ваксини срещу хепатит, тъй като новото поколение ваксини са шествалентни, т.е. освен петте компонента на „Пентаксим“-а съдържат и компонента срещу хепатит В.

В замяна България се задължи да дари на турската страна 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), произвеждани у нас.

При избухването на скандала здравното министерство обясни, че дарените от България 5 млн. дози БЦЖ възлизат на 400 000 лева, докато дарените от Турция ваксини „Пентаксим“ – на 1.5 млн. долара.  Това е второ разследване срещу здравен министър министър. Жертва заради скандала с вноса на препарата „Тамифлу“ бе  първият здравен министър от първия кабинет „Борисов“ Божидар Нанев,  който бе освободен от поста заради разследването. Години по-късно Нанев беоправдан.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.