Последни новини
Home / Законът / Разследват даренията на ваксини между България и Турция ( обновена)

Разследват даренията на ваксини между България и Турция ( обновена)

Defakto.bg
1740-348x310[1]
Румяна Арнаудова
Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство във връзка бартера на ваксини между България и Турция, съобщи за DFL говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова.   “Разследват се договорите за дарения между  България и Турция, а не дали ваксините са опасни за живота и здравето на децата, подчерта тя.  Въпросът е свързан с  икономическата целесъобразност на тази размяна, заяви тя.  И напомни, че има два паралелни договора за дарение – единият за ваксини към България и другият – ваксини от България към Турция.  Главният  прокурор Цацаров  пък уточни, че предмет на разследване са евентуални длъжностни нарушения и престъпления при износа и вноса, свързани с икономическите параметри на размяната.

“Т.е. ще се разследват икономически показатели, а не медицински показатели”, уточни  той.

Проблем с качеството на ваксините няма, заяви в събота по Нова телевизия  зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шаркков.  Той изрази надежда, че прокуратурата ще си свърши работата, за да спрат инсинуациите с ваксините.

Вносът на ваксини за задължителния имунизационен календар у нас се наложи заради системни проблеми с доставките по производствени причини. Така се стига до дарението на 100 000 дози от ваксината “Пентаксим” от Турция. “Пентаксим” е ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце, напомни Медиапул.

Към нея България получи и 100 000 опаковки ваксина срещу хепатит B – “Eувакс B”, която макар да е одобрена от СЗО, се оказа, че не може да бъде ползвана у нас и се пази за приложение в извънредни ситуации. Тя е изпратена като бонус, макар, че у нас няма неостиг на ваксини срещу хепатит, тъй като новото поколение ваксини са шествалентни, т.е. освен петте компонента на “Пентаксим”-а съдържат и компонента срещу хепатит В.

В замяна България се задължи да дари на турската страна 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), произвеждани у нас.

При избухването на скандала здравното министерство обясни, че дарените от България 5 млн. дози БЦЖ възлизат на 400 000 лева, докато дарените от Турция ваксини “Пентаксим” – на 1.5 млн. долара.  Това е второ разследване срещу здравен министър министър. Жертва заради скандала с вноса на препарата “Тамифлу” бе  първият здравен министър от първия кабинет “Борисов” Божидар Нанев,  който бе освободен от поста заради разследването. Години по-късно Нанев беоправдан.

About De Fakto

Проверете също

356 кандидати се явиха на писмен изпит за 7 младши съдии

356 кандидати от общо допуснати до участие 531 се явиха днес на писмен изпит в …

ВКС потвърди 17 години “лишаване от свобода” на Веселина Гинева за убийство на бившия й съпруг

ВКС потвърди наказанието от 17 г. „лишаване от свобода“ на Веселина Гинева за убийството през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.