Последни новини
Home / Без категория / Ден на отворените врати: Студенти стават магистрати (обновена)

Ден на отворените врати: Студенти стават магистрати (обновена)

Defakto.bg

Студенти по право от Пловдивския университет станаха съдии, прокурори, адвокати, съдебни заседатели в Деня на отворените врати, проведен в Съдебната палата в града. Това съобщиха от пресслужбата на апелативния съд. Денят на отворените врати е по случай Деня на Конституцията и юриста на 16 април.

Ето какво се казва в съобщението:

„Изключителен интерес предизвика възстановката на съдебен процес по реален казус от съдебната практика на наказателно дело с обвинение за извършен грабеж при условията на опасен рецидив, реализиран под ръководството на съдия Христо Крачолов от Апелативен съд – Пловдив съвместно с Европейската асоциация на студентите по право.

Общо 13 студенти по право от Пловдивския университет участваха в процеса. Част от тях се изявиха като съдия, съдебни заседатели, подсъдим, прокурор и адвокати. Други техни колеги бяха „призовани“ и „разпитани“ като свидетели и вещи лица.

Инициативата се организира с цел студентите да се запознаят отблизо с работата на съдията, прокурора и адвокатите и в реална обстановка да проследят протичането на един наказателен процес в съда. Присъстващите имаха възможност да следят и текстовете от Наказателно-процесуалния кодекс, които се прилагаха за всеки един от стадиите по делото на мултимедиен екран.

Подготовката за възстановката на съдебния процес продължи почти два месеца. Студентите бяха подпомагани от трима съдии и 12 съдебни служители.

Гости на магистратите бяха граждани, студенти от Юридическия факултет на Пловдивския университет; от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, специалност „Графичен дизайн и фотография“; ученици от Професионалната гимназия по туризъм и Основно училище „Христо Г. Данов“.

Денят на отворените врати беше открит от съдия Магдалина Иванова, председател на Апелативен съд – Пловдив. Председателят на Окръжен съд – Пловдив Веселин Хаджиев и председателят на Районен съд – Пловдив Иван Калибацев представиха работата на съдилищата“.

Ден на отворените врати имаше и в Административен съд – София-град, посетен от студенти от СУ „Св. Климент Охридски“, от Университета за национално и световно стопанство, Техническия университет, Университета по библиотекознание и ученици от езиково училище.

Там пък бе разигран административен процес. Студенти облякоха тоги на съдии и прокурори, техни колеги влязоха в ролята на адвокати и страни по спора. В „съдебното заседание“ беше разгледано дело, образувано по жалба на шофьор, глобен за каране в нетрезво състояние. Тричленният състав – второкурсници от Юридическия факултет на УНСС, не уважи жалбата и остави в сила наказанието, наложено от Районния съд – 700 лева глоба и лишаване от право на управление на МПС за 8 месеца.

Преди това председателят на АССГ съдия Радостин Радков ги запозна с историята и спецификата в дейността на най-големия първоинстанционен административен съд. Съдии и ръководители на служби разказаха за работата на магистратите и административните служби, за видовете спорове, които се разглеждат от съда и движението на делата.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.