Последни новини
Home / Законът / По случай деня на Конституцията и юриста Съюзът на съдиите апелира : Бъдете свободомислещи!

По случай деня на Конституцията и юриста Съюзът на съдиите апелира : Бъдете свободомислещи!

Defakto.bg

В обръщение към колегите си от цялата страна, с копие до медиите, Съюзът на съдиите направи равносметка на състоянието и бъдещето на съдебната реформа. Поводът е професионалния празник 16 април – Ден на Конституцията и юриста.

Приетите и вече действащи промени в съдебния закон правят крачка напред в отстояването на независимостта, но опасността от политически влияния върху независимата съдебна власт е актуална, заявяват от професионалната организация. Същностен ще е вторият пакет от законови промени в ЗСВ, за това бъдете активни, е призивът към съдиите.

Ето пълният текст на обръщението:

„Скъпи колеги,

По повод професионалния ни празник, от името на Съюза на съдиите в България, се обръщаме към Вас, за да Ви поздравим и пожелаем да продължавате да отстоявате високото призвание на български съдии.

Посрещаме Деня на юриста с наскоро приети изменения в основния ни закон, с които беше въведено отделно администриране от Висшия съдебен съвет на кадровите и дисциплинарните въпроси по отношение на съдии и прокурори и следователи. Все още обаче остава генерално нерешен на конституционно ниво въпросът с големите възможности за политическо влияние върху управлението на съдебната власт, доколкото половината изборни членове на пленума на ВСС се избират от парламентарно представените политически партии. Остана също нерешен проблемът с откъсването на изборните членове от тяхната професионална среда чрез запазване и на статута на ВСС, и на продължителността на мандата му. Според препоръка № 10, т. C (a) на Консултативния съвет на европейските съдии, постоянната заетост на членовете на ВСС в този орган трябва да е съпътствана от ограничение на мандата им по продължителност, за да се запази контактът с техните колеги.

Приетите на този етап изменения в Закона за съдебната власт следва да бъдат оценени положително, в аспектите на възприемането на общите събрания, като начин за избиране на членовете на ВСС от професионалната квота, явното гласуване във ВСС и забраната за въздържане, повишените гаранции за мотивиране на решенията на ВСС, участието на магистрати в комисиите по атестиране и конкурси в двете колегии на Съвета.

Същевременно не може да не бъде отбелязано като отстъпление от целите на законопроекта отпадането на изискването при номинирането на кандидатите от парламентарната квота, да се огласява и информация за процеса на излъчване на съответните кандидатури. Предвиденото мнозинство от 8 гласа за вземане на решения в съдийската колегия, при сегашното конституиране на Съвета, не осигурява съответствие със стандарта решенията по кадровите и дисциплинарните въпроси да се вземат от мнозинство, съставено от съдии, избрани от техните колеги. Без да бъде поставян на обсъждане такъв въпрос при изготвянето на законопроекта в работната група на Министерството на правосъдието и в Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, преди приемането на законопроекта на второ гласуване, беше внесено предложение, подкрепено от мнозинството от народните представители, с което възнагражденията на изборните членове на ВСС бяха приравнени на получаваните от председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд и на главния прокурор. Това законодателно решение не беше защитено убедително, както пред магистратската общност, така и пред обществото.

Не по-маловажни са подготвяните в момента изменения на Закона за съдебната власт. Затова ви призоваваме да проявите активност и да изразявате своето мнение по следните въпроси: как на законово ниво да бъдат усъвършенствани процедурите по атестиране; как да се извършват конкурсите за повишаване и преместване; какъв да е процентът на длъжностите за заемане чрез конкурс за първоначално назначаване и да има ли ограничение за нивата на органи на съдебната власт за такова назначаване; как да се номинират кандидатите за председатели на съдилища и техните заместници; как да се разшири съдийското самоуправление;  как следва да се преуреди дисциплинарното производство, така че да отговаря на стандартите за безпристрастност и непредубеденост на органа, налагащ наказание; как да се уредят на законово ниво новите правомощия на ИВСС. Съюзът на съдиите в България се ангажира да обобщи и представи вашите мнения по тези въпроси чрез участието си в работната група на Министерството на правосъдието и в Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система.

Честит професионален празник! Пожелаваме Ви да бъдете здрави и
свободомислещи, справедливостта и върховенството на правото да бъдат на
Ваша страна в делата, с които сте се заели и заедно да обединим усилията си в изграждането на независима и общественополезна съдебна система.

Управителен съвет на Съюза на съдиите в България“

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Адв. Валентин Брайков: Поуките на залеза – една лична равносметка

Препубликуваме от  „Дневник“  лекцията на адвокат Валентин Брайков пред адвокатското училище „Кръстю Цончев“ на 18 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.