Последни новини
Home / Законът / По случай деня на Конституцията и юриста Съюзът на съдиите апелира : Бъдете свободомислещи!

По случай деня на Конституцията и юриста Съюзът на съдиите апелира : Бъдете свободомислещи!

Defakto.bg

В обръщение към колегите си от цялата страна, с копие до медиите, Съюзът на съдиите направи равносметка на състоянието и бъдещето на съдебната реформа. Поводът е професионалния празник 16 април – Ден на Конституцията и юриста.

Приетите и вече действащи промени в съдебния закон правят крачка напред в отстояването на независимостта, но опасността от политически влияния върху независимата съдебна власт е актуална, заявяват от професионалната организация. Същностен ще е вторият пакет от законови промени в ЗСВ, за това бъдете активни, е призивът към съдиите.

Ето пълният текст на обръщението:

„Скъпи колеги,

По повод професионалния ни празник, от името на Съюза на съдиите в България, се обръщаме към Вас, за да Ви поздравим и пожелаем да продължавате да отстоявате високото призвание на български съдии.

Посрещаме Деня на юриста с наскоро приети изменения в основния ни закон, с които беше въведено отделно администриране от Висшия съдебен съвет на кадровите и дисциплинарните въпроси по отношение на съдии и прокурори и следователи. Все още обаче остава генерално нерешен на конституционно ниво въпросът с големите възможности за политическо влияние върху управлението на съдебната власт, доколкото половината изборни членове на пленума на ВСС се избират от парламентарно представените политически партии. Остана също нерешен проблемът с откъсването на изборните членове от тяхната професионална среда чрез запазване и на статута на ВСС, и на продължителността на мандата му. Според препоръка № 10, т. C (a) на Консултативния съвет на европейските съдии, постоянната заетост на членовете на ВСС в този орган трябва да е съпътствана от ограничение на мандата им по продължителност, за да се запази контактът с техните колеги.

Приетите на този етап изменения в Закона за съдебната власт следва да бъдат оценени положително, в аспектите на възприемането на общите събрания, като начин за избиране на членовете на ВСС от професионалната квота, явното гласуване във ВСС и забраната за въздържане, повишените гаранции за мотивиране на решенията на ВСС, участието на магистрати в комисиите по атестиране и конкурси в двете колегии на Съвета.

Същевременно не може да не бъде отбелязано като отстъпление от целите на законопроекта отпадането на изискването при номинирането на кандидатите от парламентарната квота, да се огласява и информация за процеса на излъчване на съответните кандидатури. Предвиденото мнозинство от 8 гласа за вземане на решения в съдийската колегия, при сегашното конституиране на Съвета, не осигурява съответствие със стандарта решенията по кадровите и дисциплинарните въпроси да се вземат от мнозинство, съставено от съдии, избрани от техните колеги. Без да бъде поставян на обсъждане такъв въпрос при изготвянето на законопроекта в работната група на Министерството на правосъдието и в Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, преди приемането на законопроекта на второ гласуване, беше внесено предложение, подкрепено от мнозинството от народните представители, с което възнагражденията на изборните членове на ВСС бяха приравнени на получаваните от председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд и на главния прокурор. Това законодателно решение не беше защитено убедително, както пред магистратската общност, така и пред обществото.

Не по-маловажни са подготвяните в момента изменения на Закона за съдебната власт. Затова ви призоваваме да проявите активност и да изразявате своето мнение по следните въпроси: как на законово ниво да бъдат усъвършенствани процедурите по атестиране; как да се извършват конкурсите за повишаване и преместване; какъв да е процентът на длъжностите за заемане чрез конкурс за първоначално назначаване и да има ли ограничение за нивата на органи на съдебната власт за такова назначаване; как да се номинират кандидатите за председатели на съдилища и техните заместници; как да се разшири съдийското самоуправление;  как следва да се преуреди дисциплинарното производство, така че да отговаря на стандартите за безпристрастност и непредубеденост на органа, налагащ наказание; как да се уредят на законово ниво новите правомощия на ИВСС. Съюзът на съдиите в България се ангажира да обобщи и представи вашите мнения по тези въпроси чрез участието си в работната група на Министерството на правосъдието и в Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система.

Честит професионален празник! Пожелаваме Ви да бъдете здрави и
свободомислещи, справедливостта и върховенството на правото да бъдат на
Ваша страна в делата, с които сте се заели и заедно да обединим усилията си в изграждането на независима и общественополезна съдебна система.

Управителен съвет на Съюза на съдиите в България“

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.