Последни новини
Home / Законът / Окончателно: 10 години затвор за грабежа в село Чепинци през 1998 г.

Окончателно: 10 години затвор за грабежа в село Чепинци през 1998 г.

Defakto.bg

Последната инстанция ВКС отмени оправдателните присъди

По 10 години затвор при първоначален строг режим отсъди Върховният касационен съд за шестима участници в емблематичното дело за грабеж на семейство Анчови в село Чепинци. Решението от днес е окончателно и не подлежи на обжалване.

Делото стана емблематично по две причини. Първо, наказателното производство за престъпления, извършени през 1998 г., т.е. преди цели 18 години, приключва едва сега. Но най-вече случаят нашумя, след като бе използван от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в атаката му срещу съдия Мирослава Тодорова. Навремето Цветанов изтупа от прахта папките по случая , ”Чепинци”,  за да обвини Тодорова в мудно и неосъществено правосъдие. Последващи проверки показаха, че атаките са били несправедливи – като съдия в СГС Тодорова е прекратила делото и го е препратила на военното правосъдие в момента, в който е станало ясно, че един от подсъдимите е бивш полицай. А изясняването на този факт е ангажимент на прокуратурата.

Какъв е случаят? На 31 януари 1998 г. маскирани мъже нахлуват в дома на сем. Анчови в с. Чепинци, семейството нахлули маскирани мъже, пребиват бащата Веско Анчов, изнасилват двете му дъщери – на 11 и на 16 години и задигат над 90 000 лева и скъпоценности. Обвинителен акт е внесен едва 5 години след трагедията, без посочване на извършителите на изнасилването, на съд е изправен само помагач.

Следва процес в СГС, прекратен и препратен на военния съд, след като става ясно, че по време на извършване на престъплението Димчо Димов е бил полицай (тогава МВР-служителите бяха клиенти на магистратите с пагони). След няколко завъртания на две инстанции при военните, последва оправдание по обвинението за грабеж. А това за помагача в изнасилването бе прекратено заради изтекла давност.

Днес ВКС отмени оправдателните присъди. Той признава бившия сержант Димчо Димов, Борис Маринов, Петър Стоянов, Цветко Ненов, Димитър Николов и Божидар Методиев за виновни в това, че на 31.01.1998 г. около 19 часа в с. Чепинци, обл. Софийска, в съучастие като съизвършители отнели чужди движими вещи на обща стойност 90 150 деноминирани лева от владението на Веско Анчов с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила и заплашване. Присъдите са по 10 г. затвор, защото грабежът е в особено големи размери и дейците са били въоръжени.

Отделно ВКС осъжда солидарно подсъдимите да заплатят на Веско Анчов и Марина Анчова 90 150 лева обезщетение за имуществените вреди ведно със законната лихва от 31.01.1998 г. Както и по 30 000 лева за Веско и Марина обезщетение за неимуществени вреди заедно с лихвата.

Шестимата осъдени солидарно трябва да платят и държавна такса върху уважените граждански искове в размер на 6006 лева. Както и направените разноски по делото от 45 291 лева.

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.