Последни новини
Home / Законът / Окончателно: 10 години затвор за грабежа в село Чепинци през 1998 г.

Окончателно: 10 години затвор за грабежа в село Чепинци през 1998 г.

Defakto.bg

Последната инстанция ВКС отмени оправдателните присъди

По 10 години затвор при първоначален строг режим отсъди Върховният касационен съд за шестима участници в емблематичното дело за грабеж на семейство Анчови в село Чепинци. Решението от днес е окончателно и не подлежи на обжалване.

Делото стана емблематично по две причини. Първо, наказателното производство за престъпления, извършени през 1998 г., т.е. преди цели 18 години, приключва едва сега. Но най-вече случаят нашумя, след като бе използван от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в атаката му срещу съдия Мирослава Тодорова. Навремето Цветанов изтупа от прахта папките по случая , ”Чепинци”,  за да обвини Тодорова в мудно и неосъществено правосъдие. Последващи проверки показаха, че атаките са били несправедливи – като съдия в СГС Тодорова е прекратила делото и го е препратила на военното правосъдие в момента, в който е станало ясно, че един от подсъдимите е бивш полицай. А изясняването на този факт е ангажимент на прокуратурата.

Какъв е случаят? На 31 януари 1998 г. маскирани мъже нахлуват в дома на сем. Анчови в с. Чепинци, семейството нахлули маскирани мъже, пребиват бащата Веско Анчов, изнасилват двете му дъщери – на 11 и на 16 години и задигат над 90 000 лева и скъпоценности. Обвинителен акт е внесен едва 5 години след трагедията, без посочване на извършителите на изнасилването, на съд е изправен само помагач.

Следва процес в СГС, прекратен и препратен на военния съд, след като става ясно, че по време на извършване на престъплението Димчо Димов е бил полицай (тогава МВР-служителите бяха клиенти на магистратите с пагони). След няколко завъртания на две инстанции при военните, последва оправдание по обвинението за грабеж. А това за помагача в изнасилването бе прекратено заради изтекла давност.

Днес ВКС отмени оправдателните присъди. Той признава бившия сержант Димчо Димов, Борис Маринов, Петър Стоянов, Цветко Ненов, Димитър Николов и Божидар Методиев за виновни в това, че на 31.01.1998 г. около 19 часа в с. Чепинци, обл. Софийска, в съучастие като съизвършители отнели чужди движими вещи на обща стойност 90 150 деноминирани лева от владението на Веско Анчов с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила и заплашване. Присъдите са по 10 г. затвор, защото грабежът е в особено големи размери и дейците са били въоръжени.

Отделно ВКС осъжда солидарно подсъдимите да заплатят на Веско Анчов и Марина Анчова 90 150 лева обезщетение за имуществените вреди ведно със законната лихва от 31.01.1998 г. Както и по 30 000 лева за Веско и Марина обезщетение за неимуществени вреди заедно с лихвата.

Шестимата осъдени солидарно трябва да платят и държавна такса върху уважените граждански искове в размер на 6006 лева. Както и направените разноски по делото от 45 291 лева.

About De Fakto

Проверете също

Конституционният съд обяви за обсъждане делото за “пола”, поискано върховни съдии

Конституционният съд обяви две дела за обсъждане по същество на 30  септември. Едното е  к.д.  …

Крайният срок за годишните финансови отчети в Търговския регистър и регистъра на ЮЛ с нестопанска цел е 30 септември

Крайният срок за подаване на годишните финансови отчети в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.