Последни новини
Home / Законът / Проф. Жасмин Попова представи книгата си „Европейският съюз след договора от Лисабон“

Проф. Жасмин Попова представи книгата си „Европейският съюз след договора от Лисабон“

Defakto.bg
Сашо Жасмин2
Александър Арабаджиев и проф. Жасмин Попова
Жасмин книга
Новата книга на проф. Жасмин Попова

В понеделник в Националния институт по правосъдие проф. д-р Жасмин Попова представи книгата си „Европейския съюз след договора от Лисабон“. На представянето присъства  Александър Арабаджиев, съдия в Съда на ЕС,  Таня Михайлова и Богдан Мирчев от Дипломатическият институт към МВнР,  по чиято инициатива е  отпечатана книгата.  Форумът откри директорът на НИП Драгомир Йорданов, който представи събитието като една от добрите традиции на института да представя новото творчество свързано с правосъдието и европейското право.Срещата се състоят в 201 зала на НИП, която се напълни с юристи, стажанти, бивши конституционни съдии, както и  представители на Фондация „Ханс Зайдел“ , с подкрепата на която е издадена книгата.

  Съдия Александър Арабаджиев представи книгата на проф. Попова като изключително задълбочен и компетентен  труд за основите на европейското право. В 1-часова лекция Арабаджиев се спря и на работата на Съда на ЕС, както и на нарастналия  респект към неговите решения след Договора от Лисабон. Българският съдия в Съда на ЕС подчерта,че  много съдии от страните, членуващи в ЕС преодоляват консервативните норми във вътрешното си законодателство по пътя на  преюдициални запитвания, свързани прилагане на европейските директиви и други правила.

 Научният труд на проф. Попова Арабаджиев обяви, че освен източник на знания за съвременното европейско право, е и  източник за професионален морал. „Не може да има добър юрист, който не е морален  човек“, обърна се Арабаджиев към младите хора в залата.

Проф. Жасмин Попова изрази благодарност на Дипломатическия институт и Фондация „Ханс Зайдел”, без чиято подкрепа идеята й не е била възможна.   Попова не скри задоволството си от факта,че книгата й излиза в навечерието на българското председателство на ЕС , защото ще бъде изключително полезно четиво за стотиците експерти,  които ще бъдат включени в този процес.

Дипломатическият институт на Външно поднесе приятна изненада като над 50 заглавия от новата книга на автора Попова бяха подарени на присъстващите.

  Авторката е доктор по право и професор по международно право, международни отношения и право на Европейския съюз в Института за държавата и правото на БАН и в Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.  Проф. Попова е автор на първия български учебник по право на ЕС, над 100 научни публикации в български и чужди издания, 7 монографии и е отговорен редактор на сп. „Еворопейски правен преглед”. Зад гърба си има дългогодишен опит като дипломатически служител в МВнР, юридически съветник на президента на Република България, д-р Желю Желев, както и като началник на отдел в Съда на Европейския Съюз в Люксембург.

Книгата, издадена от Дипломатическия институт, с подкрепата на Фондация „Ханс Зайдел”, представя Европейския съюз в процес на промени, пет години след влизане в сила на Договора от Лисабон и една година след края на първата голяма икономическа и финансова криза. Поместена е актуална информация относно Европейския съюз, институциите му, както и техните правомощия. Анализирани са първите тенденции и преценки за функционирането на европейското обединение в началото на XXI век. Целта на изданието е да бъде от полза за юристи и специалисти в областта на европейското право в държавната администрация и съдебната система.

                   

About De Fakto

Проверете също

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Гешев се оплаква на Европарламента от „тежкия формализъм“ на НПК и „негативите“ от закритото спецправосъдие

Главният прокурор на Република България Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.