Последни новини
Home / Законът / След час и половина изслушване, Калоян Топалов: ВСС ме проверява!

След час и половина изслушване, Калоян Топалов: ВСС ме проверява!

Defakto.bg

Няма такова нещо, отговори Ясен Тодоров

Чувствам се проверяван от Висшия съдебен съвет – това обяви председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов след час и половина изслушване от етичната комисия. Поводът – самоубийството на магистрата Цветан Ценов, командирован в СГС. Топалов е поискал изслушването му да е публично, но етичната комисия отказа заради „деликатните” факти, за които от месеци тръбят определени медии. Единствената „за” публичност е била Галина Карагьозова от ВСС.

Дела и проверки

Съдия Цветан Ценов сложи край на живота си на 18 февруари т.г. Тогава, традиционно, прокуратурата образува наказателно дело за смъртта. То не е приключило до днес. Няколко дни по-късно и в етичната комисия на ВСС тръгна проверка. Провокирана от два сигнала за конкретно дело на Цветан Ценов, свързано с ръководството на Главното мюфтийство. Ценов беше регистрирал за втори мандат главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи, сигналите пратиха хората на опонента му Недим Генджев. Пътьом публичното пространство обрасна от „жълти” новини за натиск върху магистрата по делото за мюфтийството и за фалита на ЦСКА (което той не приключи), за юмруци, закани да не види повишение през живота си и прочее. Тъжно-жалкото е, че като източници се цитираха включително почернените родители. Те също бяха изслушани от етичната комисия преди две седмици и, както стана ясно днес от изявление на председателя й Ясен Тодоров, не са посочвали конкретни факти за заплахи. Те само търсят отговор защо са загубили сина си.

Резултатът – трети месец наказателното дело за смъртта на Цветан Ценов не е прекратено, а проверката на етичната комисия се развихря. На мушката е новото ръководство на СГС и най-вече председателят Калоян Топалов, привърженик на „революционната вълна” в съдийското съсловие.

Макар че миналата седмица съдебният съвет се раздели на две колегии, тази проверка още е в единната етична комисия. Когато съдийската колегия на ВСС формира своя етична комисия, материалите ще й бъдат предадени за решение.

Въпроси с предизвестени отговори

На изслушването в етичната комисия днес дойдоха Калоян Топалов и ръководителят на търговското отделение в СГС (където беше работил починалият магистрат) Радостина Данаилова. Във ВСС дойде и съдия Емил Дечев, делил един кабинет с Цветан Ценов. Дечев обаче бързо си тръгна – оказа се, че не бил извикан от етичната комисия.

Задаваха ми въпроси, на които многократно съм отговарял, заяви на излизане Калоян Топалов пред журналисти. И изброи: по какви критерии Ценов е бил командирован в СГС (отлични резултати от конкурс, нестигнали му за назначаване като титуляр заради малкото бройки), защо е бил освободен (по собствено желание, въпреки увещанията да премисли), как са били подбирани делата му (не са подбирани, били са на състава, в който е влязъл Ценов и е знаел за това), отправял ли му заплахи (отговорът – категорично не), тропал ли е с юмрук пред Ценов (същият отговор), виждал ли се е с него в деня преди смъртта му (отговор – не).

Топалов е бил питан и за две конкретни шумни дела – за фалита на ЦСКА и за мюфтийството. Отговорил, че те отдавна са били разпределени на състава на Ценов. Председателят на СГС каза и друго – досега не е препредавал съдържанието на разговора с бащата на загиналия съдия Стефан Стоянов в присъствието на още 7 магистрати и  служители, състоял се на 9 март т.г., броени дни след смъртта. Причината – бащата е поискал споделеното да не става публично. Днес обаче Топалов е дал копии от протоколираната среща на етичната комисия на ВСС.

Ще ползваме свидетелите на прокуратурата

Проверката продължава, обяви на свой ред пред журналисти председателят на етичната комисия Ясен Тодоров. Но категорично отрече тя вече да е срещу шефа на СГС.

„Ще изискаме материалите от досъдебното производство за смъртта на съдия Ценов”, каза Тодоров. Конкретно – свидетелските показания на „многобройни” съдии и служители, регистрирали действията на магистрата в дните му в СГС и били в по-близки отношения с него. След това и в комисията можели да извикат някои от тях. На въпрос дали наказателното производство върви към приключване, както обичайно става с делата при доказано самоубийство, Тодоров каза, че не е останал с такова впечатление.

De Facto Legal го попита: посочили ли са родителите на съдия Ценов конкретни факти за натиск върху него от страна на ръководството на СГС? Отговорът бе – само майката е говорила за заплаха, че синът й няма да види кариерно израстване, ако си тръгне от съда.

Дръжте се, пазете се и честно давайте съденето!

Репликата е произнесена от бащата на съдията Ценов Стефан Стоянов на срещата му с ръководството на СГС и колеги на сина му, състояла се на 9 март. Редакцията неофициално се сдоби с протокола.

De Facto Legal уважава скръбта на близките, с която злоупотребите са недопустими. Няма да поместваме протокола, нито да го цитираме. Ще преразкажем само някои „факти”.

В тогавашния си разговор с ръководството на СГС, както и с бивши колеги на Цветан Ценов от районния съд бащата обяснява, че преди трагичния момент синът му е можел да излезе в болнични, но е отказал, за да работи. Защото е научен на честност и справедливост.

При това положение можеше да му се даде „малко почивчица”, изплаква Стефан Стоянов. И пита шефовете защо не са го насилили да напусне за известно време?

Предложих му да си вземе отпуск, но той отказа, отговаря Калоян Топалов. А зам.-председателят на СГС Биляна Балинова добавя: Цецо беше спрян от всякакви разпределения.

Емил Дечев добавя, че двамата се познават от районния съд и Цветан е бил „човек с чуство за хумор”, който не е бил оставен сам в СГС.

Татяна Костадинова от търговското отделение на СГС, също дошла от районния съд, напипва болната точка: макар че делата в двата съда са различни, а в районния са и повече: законът не дава време за адаптация и всички „изживяваме шок”. И са се справяли с него с помощта на колегите си.

Повдига се и въпросът за кариерното израстване. Никога не съм го заплашвал с това, а и не зависи от мен – всеки съдия може да се яви на конкурс и за повишаването му гласува ВСС, отговаря Топалов.

По време на този разговор бащата приема доводите на останалите и заявява, че не вярва на „жълтите” медии.

А на съдиите казва: „Възпитал съм сина си на честност и справедливост. Където и да е работил, никъде не се е оплакал. Дръжте се, пазете се и честно давайте съденето. Това го иска целият народ!”

 

About Елена Енчева

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two + three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.