Последни новини
Home / Законът / Българската съдийска асоциация обвини Захариева в дискриминация

Българската съдийска асоциация обвини Захариева в дискриминация

Defakto.bg

В позиция до правосъдния министър, изпратена и до медиите, Българската съдийска асоциация обвини Екатерина Захариева в дискриминация.

Поводът за обръщението на асоциацията начело с бившия зам.-председател на СГС от екипа на Владимира Янева Богдана Желявска, е учредената награда „Почтен магистрат“. Както и невключването на техни представители в Съвета за съдебна реформа, където е поканен Съюзът на съдиите.

В обръщението се казва:

Уважаема г-жо Захариева, изпращаме настоящото становище по повод инициатива НОМИНАЦИЯ ЗА ГОДИШНАТА НАГРАДА  „ПОЧТЕН МАГИСТРАТ“

Според изложеното в сайта на МП, целите на номинацията са следните: да бъдат отличени магистрати, които „допринасят за етичност в поведението на колегията, защитават правата на човека и утвърждават върховенството на закона, предотвратяват и ограничават корупцията в системата на съдебната власт, вземат решенията си единствено на основата на закона и вътрешното си убеждение.“ 

Въз основа на изброените общо валидни принципни критерии, които сте посочили като цел на оценка на номинацията СЧИТАМЕ, че всички магистрати в Р.България имат такива качества.

В състава на комисията не са включени представители на други две неправителствени организации, едната от които е БЪЛГАРСКА СЪДИЙСКА АСОЦИАЦИЯ, което не съответства на възприетите демократични принципи, които политическата власт в Р.България се стреми да утвърждава. Стигаме до извод, че съзнателното игнориране на нашата съдийска съсловна организации (чието съществуване предполагаме Ви е известно), вероятно е свързано с други, неизвестни нам и на обществото обстоятелства. 

Призоваваме Ви, в името на откритостта, честността и почтеността да се освободите от „страха“ и да заявите причините за това, вероятно наложено, дискриминационно отношение към невключените в инициативата професионални неправителствени организации.

Считаме, че като министър на правосъдието следва да разясните в публичното пространство следното: 

1. Неизбраните при тази инициатива магистрати, не съответстват ли на целите на номинацията? Нима те не допринасят с поведението си за престижа на колегиите, с които работят; не защитават правата на човека и не утвърждават върховенството на закона; не предотвратяват корупцията или не взимат решенията си единствено на закона и вътрешното убеждение?

2. Каква е причината за дискриминационното отношение към БЪЛГАРСКА СЪДИЙСКА АСОЦИАЦИЯ, която не е допускана до участие във Вашите инициативи, включително и при  определяне участието на НПО от професионалната квота в Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система?“

Учредяването на наградата „Почтен магистрат“, която за първи път ще бъде връчена на 13 юли т.г. в деня на 25-годишнината от обнародването на новата Конституция през 1991 г., срещна одобрението на съдии, адвокати и други представители на юридическата професия.  В комисията, която ще излъчи победителя, влизат нашият съдия в Съда на ЕС Александър Арабаджиев, конституционният съдия Румен Ненков, председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, деканът на юридическия факултет на СУ проф. Сашо Пенов, Атанас Атанасов от СГС (председател на Съюза на съдиите), шефът на Асоциацията на прокурорите Евгени Иванов, журналистът от БНР Силвия Великова.

​​​​

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.