Последни новини
Home / Законът / Захариева отговори на Желявска: Сами се дискриминирате, защото не сте активни

Захариева отговори на Желявска: Сами се дискриминирате, защото не сте активни

Defakto.bg

Българската съдийска асоциация начело с Богдана Желявска не е проявила активност нито за участие в Съвета за съдебна реформа, нито по промените в Закона за съдебната власт. Това е причината техни представители да не бъдат включени в отговорния форум и гласът им да не се чуе по проблемите на реформата. Дискриминация няма.

Така, в общи линии, правосъдният министър Екатерина Захариева отговаря на обвиненията на асоциацията от днес. В писмо до нея и до медиите Желявска попита защо БСА е изключена от всички инициативи и се обяви срещу наградата „Почтен магистрат“.

По този повод правосъдният пресцентър обяви:

„Министерството информира уважаемите съдии, членове на БСА:

Съветът по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система е създаден с Постановление № 3 от 13.01.2016 г. на Министерския съвет, обнародвано в Държавен вестник. При предварителното съгласуване проектът беше изпратен и до редица неправителствени и професионални организации, включително и до Българска съдийска асоциация. Бележките на асоциацията бяха получени, прегледани и отразени в окончателния текст.

В Постановлението са установени сроковете за утвърждаване на образец на формуляр, както и за подаването му от желаещите да участват в Съвета. Още преди обнародването на Постановлението в Държавен вестник образецът на формуляр беше публикуван на интернет страницата на министерството с оглед предоставяне на достатъчно време на заинтересованите организации за събиране на необходимите документи и изпълняване на условията. Срокът за подаване на формулярите беше удължен с още два дни (до 22 януари 2016 г. включително).

На 25 януари 2016 г. беше определена комисия, която  разгледа всички постъпили заявления за участие в Съвета. Комисията не е разгледала постъпилите заявления след 22 януари. Министерството изразява съжаление, че въпреки всички предприети мерки за публичност БСА не е подала заявление за участие в нормативно установения срок.

Дейността на Съвета е публична, обсъжданите материали се публикуват на сайта на Министерството. Всички неправителствени организации, които имат отношение, могат да изразят становища във всеки един момент.

Министерството отбелязва, че не са постъпвали официални становища или изпратени по електронен път от БСА, включително и по обявения за обществено обсъждане Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт.

Председателят на БСА г-жа Богдана Желявска е била уведомена с писмо от министър Екатерина Захариева за причините, поради които БСА не участва в Съвета.

Министерството на правосъдието се възползва от възможността отново да прикани всички неправителствени организации и заинтересовани граждани към активност по всички въпроси, засягащи съдебната реформа.

Ролята на комисията за наградата „Почтен магистрат“ е да събере и обобщи номинациите за наградата, като обяви носителя, събрал най-много гласове, и няма ролята на жури. Членът на комисията Атанас Атанасов участва в качеството си на съдия от Софийския градски съд.“

 

About De Fakto

Проверете също

Държавата хищно укрива важна за обществото информация

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как …

Рискът за здравето на издирваното лице може да отложи, но не и да обоснове отказ за изпълнение на ЕЗА

Според генерален адвокат Campos Sánchez-Bordona сериозният риск за здравето на издирваното лице може да обоснове …

Един коментар

  1. Тодор Бойчев

    Е, това е магистрат – министър Захариева. Точна, коректна и последователна!
    Адмирации за министър Захариева!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.